| Szerző: Sánta Zoltán

Mikulástól hamvazószerdáig

Programszervezők régi nagy mondása: két esetben van gond, ha van rendezvény, és ha nincs. Nos, az adventtel induló karácsonyi időszakot a rendezvényszervező és catering cégek csúcsszezonként könyvelik el: a vezetők, tulajdonosok örömmel konstatálják, hogy a késő őszi uborkaszezonnak vége, s javul a cash flow, a szervezők, szakácsok, cukrászok, felszolgálók meg általában várják a végét, az ünnepeket, hogy levegőt tudjanak venni.

Akadémi Klub farsangi bál

Már a november vége is sűrű, egymást érik a vállalatok karácsonyi fogadásai, partijai, vevőtalálkozói. Aki későn ébred, már se méltó helyszínt, se profi szervezőket, catering céget nem talál saját rendezvényéhez. A szervezők azonban évről-évre igyekeznek megújulni: nem csak rafinált ételekkel, szebbnél-szebb borokkal, pezsgőkkel, koktélokkal lepik meg a vendégeket, de izgalmas interaktív játékokba is bevonják őket. Így izgalmasan telnek ezek az esték.

 

A karácsony a családoké, a szilveszter-újév meg a harsányabb partiké, inkább baráti körben, bár a hajnalig tartó utcai rendezvényekre is ki lehet tenni a “teltház” táblát. Igaz azonban, hogy a karácsony meghitt hangulata egyre inkább a múlté, a fogyasztói társadalom sugallta vásárlási kényszerben elfáradt emberek közül mind többen “menekülnek el” otthonról wellness, fitnesz szállókba és hagyják magukat kényeztetni az otthoni sütés-főzés, vendéglátás helyett. Így múlik el a világ dicsősége - mondhatnánk. A karácsonyi ünnepkör január 6-án zárul, vízkeresztkor. Persze e napot sokan háromkirályokként ismerik, még ha a királyoknak öltözött gyermekek házról házra járása inkább a kisebb falvakra korlátozódik már jó ideje, és a korábban szokásos házszentelés is a múlté. Tegye fel a kézét, akinek a bejárati ajtaja felett ott díszeleg a krétás felirat “+20+G+M+B+17+”!

 

Ekkor azonban kezdetét veszi a hamvazószerdáig tartó farsangi szezon, a bálok, a mulatozások ideje, amely a “mozgó egyházi ünnepek” miatt hol hosszabb, hol rövidebb. Az idén éppen március 1-ig tart. A bálok a 18. századtól váltak közkedveltté Európában, és a II. világháborúig Magyarországon is igen népszerűek voltak. Minden valamirevaló palotának, szállodának, kulturális intézménynek volt bálterme. A rendszerváltást megelőző időszakban máshová kerültek a hangsúlyok, csendesebb lett a világ. A rendszerváltozás tájékán ezért hamar feléledtek a polgári hagyományok is: szervezetek, egyesületek egyre másra szervezték meg a farsangi időszak szombatjain táncos mulatságaikat: jogászbál, újságíróbál, fogorvos bál, mind-mind népszerűek voltak. A néhány, szalonzenét is játszani képes zenekar pedig le sem jött a színpadokról… Visszajött az estélyi ruhák, a “black tie”, azaz a szmoking, a csokornyakkendő divatja is. S bár korábban nem csak Bécsben volt operabál, hanem a 19. század közepétől Budapesten is, egészen 1996-ig kellett várni ahhoz, hogy az Andrássy úti neoreneszánsz Ybl-palotában ismét keringőt lehessen táncolni. Régi igazság, hogy ahol fát vágnak, ott forgács is repül… Ha látunk tudósítást arról, hogy ki mindenki szeretne “látni és látszani”, igencsak jót mulatunk rajta, csakúgy, mint az öltözékeken. Az nem elég, hogy a ruhát, frakkot, szmokingot Zegna vagy Armani tervezte, viselni is tudni kell. A stílus maga az ember - szól a közhelynek is beillő bon-mot.

 

Azt nem jegyezték fel az évkönyvek, hogy a Magyar Tudományos Akadémiának helyet adó és az 1860-as években felépült Széchenyi-téri palotában volt-e korábban bál, de a “nyitott Akadémia” koncepcióba nagyon is beleillett, így 2004-től hat éven át mindig megteltek a díszes termek. Volt díszvendég a világsztár Marton Éva és Rost Andrea operaénekes, a Klukon Edit-Ránki Dezső zongoraművész házaspár is. Szórakoztatta a nagyérdeműt a Budapest Saxophone Quartet, az UniCum Laude Énekegyüttes, a Hot Jazz Band, Orosz Zoltán harmonikaművész és barátai, Nyári Karcsi, a bárzongoristák koronázatlan királya. De fellépett a bálokon Polyák Lilla, Homonnay Zsolt, Dolhai Attila színész-énekesek, Gönczi Gábor és zenekara. Jó volt látni, ahogy táncolni tudó és szerető tudósok és vendégeik hajnalig ropták.

 

Aztán jöttek a 2008-as válság utórezgései: évekig visszafogottabbak voltak a mulatságok, kevesebb pénzből, szerényebb kulisszák között temették el telet a farsang alatt egész Európában A kivételt a busók jelentették, akik persze akkor is hangosan kolompoltak… De képzeljék el, mily borzalom, a nagyvilág is megsínylette a rosszabb gazdasági helyzetet: nagyságrendekkel esett vissza a korábban népszerűsége csúcsán lévő champagne-ok eladása. Azóta csendesebb a Duna-parti palota is, pedig minden adott egy nagyszerű bál megrendezéséhez: a gyönyörű emeleti termek, az Akadémiai Klub, az étterem kitűnő csapata, ami már annyiszor bizonyított az elmúlt években.
  


Forrás: Akadémia Klub
Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

kiváló desszert bort kóstolhattak évkezdő gasztronómiai vacsoránkon

A farsangi és báli szezonban rendeztük meg idei első borvacsoránkat. Az elegáns rendezvényen noha táncra nem került sor, a kiváló hangulatról a gasztronómiai remekek és a nagyszerű borok gondoskodtak. Elöljáróban azonban nézzünk kicsit utána mit is érdemes tudni erről az időszakról!

Porto Douro Vineyards

Magyar füleknek ismerősen cseng az “Oportó” szó, hiszen a főleg a villányi borvidéken kedvelt könnyed, jóivású vörösbort adó kékszőlőnek, a portugiesernek ez volt a leánykori neve. De mivel sem a bornak, sem pedig a szőlőfajtának nincs köze Portugália második legnagyobb városához, Portóhoz, így az EU tagságunkkal párhuzamosan el kellett a jól ismert névtől búcsúzni.

Tokaji szőlő

Sok szempontból a legfontosabb - és a külföldieknek talán az egyedüli ismert - borvidékünkről nyilván mindenki hallott, hiszen Kölcsey Ferenc neves költeményében, a Himnuszban is említésre került. Bízunk benne, hogy nincs magyar ember, aki ne ivott volna tokaji bort. Az utóbbi közel két évtizedben azonban óriási változások zajlanak Tokaj-Hegyalján, így talán nem haszontalan sorra vennünk a tokaji borstílusokat.

Sherry-s hordók előtt

Ha az ún. erősített borok eltűnésére gondolok, eszembe jut a fenti latin mondás: így múlik el a világ dicsősége. Még pár évtizede elképzelhetetlen volt, hogy egy jobb angol klubban vagy családnál a vacsora ne egy száraz sherryvel kezdődjön és ne egy édes portói borral végződjön.

Gasztronómiai estünk az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia éttermében talán 1999 óta szervezünk borkóstolóval kísért vacsorákat.

Esterházy pincészet

Ha Itáliában, Spanyolországban borvidékekre vetődik az érdeklődő, se szeri se száma a nemesi neveknek: márkik sokaságát ismeri a borvilág.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor