| Szerző: Sánta Zoltán

Bormustra az Akadémián

Nyolc. Nem kerek szám, nincs évforduló, nincs jubileum. Mégis fontos. Már nyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2016 végén a borversenyt az akadémia 2017-es borainak kiválasztására.

Bormustra az Akadémián (mta.hu/Szigeti Tamás)

Amikor a kilencvenes évek végén az MTA Székház földszintjén Glatz Ferenc elnök úr kezdeményezésére étterem és klub született és megalakult az azt élettel megtöltő Akadémia Klub Egyesület, a magyar borkultúra még gyermekcipőben járt. Bár voltak borfesztiválok, voltak borkóstolók, sokszor sötét pincék mélyén, gyertyafény mellett, vastag falú “talpas” borospohárral, lilahagymás zsíros kenyérrel, libatepertővel, házi kolbásszal kísérve, a mára megszokottá vált borkóstolós ínyencvacsora csak elvétve akadt a fővárosban. Talán 2000 őszén lehetett, amikor első borász vendégünk, Gere Attila, körbetekintett az Akadémiai Klubban, s megelégedetten annyit mondott: “Méltó helyen vannak a boraim”. Az azóta eltelt több mint másfél évtizedben járt már nálunk a magyar borásztársadalom színe-java, dr. Lőrincz Györgytől Heimann Zoltánon, Áts Károlyon át Bott Frigyesig, néhányan többször is. 2008-ra elérkezett az idő, hogy a Magyar Tudományos Akadémia saját bort válasszon nagy rendezvényeihez, gálaebédekhez és vacsorákhoz vagy elnöki ajándékként. Az elnöki felhívás már az első évben is kedvező visszhangra talált, így a 2009 Akadémiai Bálján kihirdethettük a győzteseket: a Hilltop Neszmély Borászat 2006-os Fűszeres Traminija, a Royal Tokaji 2007-es Furmintja, Bott Frigyes 2007-es Vinculumja, az Etyeki Kúria Borgazdaság 2007-es pinot noirja, a St. Andrea Pincészet 2006-os Merengője és a Royal Tokaji 2000-es 6 puttonyos aszúja viselhette a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2009. címet. Jó évjárat volt 2007, mi tagadás. (Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás)

 

Tavaly nagy aranyérmes lett a Patricius Tokaji 6 puttonyos aszúja 2007-ből, a Gesztenyés Riesling Válogatás 2013, a Légli Szőlőbirtoktól, Taklerék Regnum 2011 bora. A középkategória nyertesei a Mád Wine Mád Furmintja lett 2013-ból,  a Pelle Pince Zsófia Cuvée-je ugyancsak 2013-ból, a Takler Borbirtok Szekszárdi Cabernet Franc-ja 2013-ból, és a Günzer Zoltán Rosé 2015-ös bora. Már tudjuk, hogy a borkedvelők a 2013-as évjáratot is bevésték emlékezetükbe, s ha van pincéjük, be is táraztak belőle.

 

Az eltelt évek alatt sok víz lefolyt MTA Székház mellett a Dunán, megszaporodott a borversenyek, bormustrák száma, az országban tartott borvacsorákéról nem is beszélve, s bizony a néhány év kedvezőtlenebb évjárata miatti terméskiesés sem növelte a minőségi borok termelőinek kedvét a részvételre. Mégis, a borhoz értő tudósokból, szakértőkből álló zsűri a következő hetekben immáron nyolcadszor választhatja ki a Magyar Tudományos Akadémia borait, hét kategóriában. Közel 130 tételt neveztek a pincészetek. Szokás szerint népesebb a fehérboros mezőny, de nem lesz könnyű választani a nagy vörös borok közül sem. A desszertboroknál is mindig magasan van a léc.


Nem véletlen a borászatok lelkesedése: a nyertes borokból szép számmal fogynak a kartonok az MTA Székházában illetve egyéb rendezvényhelyszíneken. A klubtagok is szívesen vásárolnak belőlük. Egy-egy sikeresebb tétel közelíti az ezres nagyságrendet. Ez gombócból már nagyon sok, de borból sem kevés! Érdemes majd visszanézni honlapunkra, mert az idei eredménnyel sem maradunk adósak…


Forrás: Akadémia Klub
Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

MONYO sörök az Akadémia Klub Étterem gasztronómiai vacsoráján

Szerencsére hosszabb idő telt el a nyári kerti parti óta, így a mondásnak, miszerint “borra sör: meggyötör”, nincs létjogosultsága. Merészet gondoltunk: a szokásos szeptemberi szüreti borest helyett sörvacsorát szerveztünk az Akadémiai Klub éttermében. A MONYO kézműves sörfőzde (hivatalos nevén MONYO Brewing Co.) termékeihez kreált ételsort Bencze Gergő szakácsmesterünk.

Csokoládés macaron

A nyári szabadságok idejére is adunk még egy kis muníciót, hogy könnyebb legyen eligazodni a kedves olvasónak divatos (és kevéssé divatos…) éttermek étlapjain. Ez a válogatásunk olyan, mint egy insalata mista, egy vegyes saláta: konyhatechnológia, alapanyagok, ételnevek is helyet kapnak.

Szakácsok az MTA udvarán

A címre visszatérek kicsit később. A rendezvényszervezők között a globális felmelegedés előtt az a mondás járta, hogy szabadtéri rendezvényt csak Rómától délre szabad szervezni. Az Akadémiai Klub évadzáró partiját - ha tehettük - mindig az MTA hangulatos udvarára hirdettük meg. Aztán volt, hogy egy zivatar a klub termeibe kergette a publikumot, máskor meg a nagy forróság miatt tűnt nagyon hosszúnak az este.

Citrom tarte

Ez már harmadik cikkünk a témában, de ne reménykedjen a kedves olvasó, hogy a gasztronómiai kifejezések végére érünk hamarosan. Legfeljebb abbahagyjuk…Láttak már önök egy Larousse gasztronómiai lexikont? Nos, simán agyon lehet vele ütni, mondjuk, egy rossz felszolgálót vagy szakácsot. Csak szólok!

Domboldal szőlőkkel

Tizenhét év nagy idő! Éppen 2000 óta szervezünk borkóstolókat, illetve borbemutatóval színesített gálavacsorákat éttermünkben az Akadémiai Klub Egyesület tagjainak és partnereinknek. Ezen évek alatt megfordult a klubban a magyar borásztársadalom színe-java.

hajszálvékonyra szeletelt érlelt nyers hús

Az előző részben néhány fontos konyhatechnikai eljárást, alapanyag-elnevezést jártunk körbe, hogy megkönnyítsük a kedves olvasó életét az étlapról történő választás során. Lássunk további divatos gasztronómiai szakszavakat, ételnevet.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor