| Szerző: Sánta Zoltán

Bormustra az Akadémián

Nyolc. Nem kerek szám, nincs évforduló, nincs jubileum. Mégis fontos. Már nyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2016 végén a borversenyt az akadémia 2017-es borainak kiválasztására.

Bormustra az Akadémián (mta.hu/Szigeti Tamás)

Amikor a kilencvenes évek végén az MTA Székház földszintjén Glatz Ferenc elnök úr kezdeményezésére étterem és klub született és megalakult az azt élettel megtöltő Akadémia Klub Egyesület, a magyar borkultúra még gyermekcipőben járt. Bár voltak borfesztiválok, voltak borkóstolók, sokszor sötét pincék mélyén, gyertyafény mellett, vastag falú “talpas” borospohárral, lilahagymás zsíros kenyérrel, libatepertővel, házi kolbásszal kísérve, a mára megszokottá vált borkóstolós ínyencvacsora csak elvétve akadt a fővárosban. Talán 2000 őszén lehetett, amikor első borász vendégünk, Gere Attila, körbetekintett az Akadémiai Klubban, s megelégedetten annyit mondott: “Méltó helyen vannak a boraim”. Az azóta eltelt több mint másfél évtizedben járt már nálunk a magyar borásztársadalom színe-java, dr. Lőrincz Györgytől Heimann Zoltánon, Áts Károlyon át Bott Frigyesig, néhányan többször is. 2008-ra elérkezett az idő, hogy a Magyar Tudományos Akadémia saját bort válasszon nagy rendezvényeihez, gálaebédekhez és vacsorákhoz vagy elnöki ajándékként. Az elnöki felhívás már az első évben is kedvező visszhangra talált, így a 2009 Akadémiai Bálján kihirdethettük a győzteseket: a Hilltop Neszmély Borászat 2006-os Fűszeres Traminija, a Royal Tokaji 2007-es Furmintja, Bott Frigyes 2007-es Vinculumja, az Etyeki Kúria Borgazdaság 2007-es pinot noirja, a St. Andrea Pincészet 2006-os Merengője és a Royal Tokaji 2000-es 6 puttonyos aszúja viselhette a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2009. címet. Jó évjárat volt 2007, mi tagadás. (Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás)

 

Tavaly nagy aranyérmes lett a Patricius Tokaji 6 puttonyos aszúja 2007-ből, a Gesztenyés Riesling Válogatás 2013, a Légli Szőlőbirtoktól, Taklerék Regnum 2011 bora. A középkategória nyertesei a Mád Wine Mád Furmintja lett 2013-ból,  a Pelle Pince Zsófia Cuvée-je ugyancsak 2013-ból, a Takler Borbirtok Szekszárdi Cabernet Franc-ja 2013-ból, és a Günzer Zoltán Rosé 2015-ös bora. Már tudjuk, hogy a borkedvelők a 2013-as évjáratot is bevésték emlékezetükbe, s ha van pincéjük, be is táraztak belőle.

 

Az eltelt évek alatt sok víz lefolyt MTA Székház mellett a Dunán, megszaporodott a borversenyek, bormustrák száma, az országban tartott borvacsorákéról nem is beszélve, s bizony a néhány év kedvezőtlenebb évjárata miatti terméskiesés sem növelte a minőségi borok termelőinek kedvét a részvételre. Mégis, a borhoz értő tudósokból, szakértőkből álló zsűri a következő hetekben immáron nyolcadszor választhatja ki a Magyar Tudományos Akadémia borait, hét kategóriában. Közel 130 tételt neveztek a pincészetek. Szokás szerint népesebb a fehérboros mezőny, de nem lesz könnyű választani a nagy vörös borok közül sem. A desszertboroknál is mindig magasan van a léc.


Nem véletlen a borászatok lelkesedése: a nyertes borokból szép számmal fogynak a kartonok az MTA Székházában illetve egyéb rendezvényhelyszíneken. A klubtagok is szívesen vásárolnak belőlük. Egy-egy sikeresebb tétel közelíti az ezres nagyságrendet. Ez gombócból már nagyon sok, de borból sem kevés! Érdemes majd visszanézni honlapunkra, mert az idei eredménnyel sem maradunk adósak…


Forrás: Akadémia Klub
Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

lazac gravlax

Tudja a kedves olvasó, hogy mi az a konfitálás vagy szuvidolás? Eszik vagy isszák a veloutét, a chutney-t, a guacamole-t? Mi az a panko morzsa, a tempura vagy a gratin? Egy jobb étterem menüjét és itallapját a múltban is misztikum lengte át, mert egyszerű földi halandó nemigen értette az azon szereplő tételeket.

különleges boroscímkék

Álltak már tanácstalanul egy hipermarket boros részlege előtt és kérdezték maguktól, melyik palackot is kellene leemelni? A marketingesek -érthető módon- a címkére esküsznek: az lesz a nyerő, amelyik odavonzza a tekintetünket. Ez működik is a “laikus” vásárló esetében, s akkor, ha nincsenek ismereteink a borokról. Az ügy azonban lényegesen bonyolultabb ennél.

2017 legjobb borai

Február végén azt ígértük a kedves olvasónak, hogy visszatérünk a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2017 bormustra eredményeire is. Nos, április 4-én az Akadémiai Klub adott helyet a díjátadónak. Borászok, újságírók, a zsűri tagjai jelenlétében adta át az okleveleket Vékás Lajos akadémikus, az MTA alelnöke a pincészetek képviselőinek.

Akadémi Klub farsangi bál

Programszervezők régi nagy mondása: két esetben van gond, ha van rendezvény, és ha nincs. Nos, az adventtel induló karácsonyi időszakot a rendezvényszervező és catering cégek csúcsszezonként könyvelik el: a vezetők, tulajdonosok örömmel konstatálják, hogy a késő őszi uborkaszezonnak vége, s javul a cash flow, a szervezők, szakácsok, cukrászok, felszolgálók meg általában várják a végét, az ünnepeket, hogy levegőt tudjanak venni.

Akadémia Klub - Best Of 2016

Visszatekintéssel kezdtük az évet és nagy örömmel tölt el bennünket, hogy 2016-ban is nemes célokat szolgáló rendezvényeknek adhattunk otthont. 

Kazinczy Ferenc és a magyar nyelvújítás korszaka

  Mindannyian ismerjük Kazinczy Ferenc nevét, és a nyelvújítás fogalma is ismerősen cseng, de előfordulhat, hogy az ezzel kapcsolatos információink az idő múltával kissé hiányosak lettek. Elevenítsük fel együtt azt a magyarok számára meghatározó időszakot!  

További cikkek >
New York Café TripAdvisor