| Szerző: Sánta Zoltán

Bormustra az Akadémián

Nyolc. Nem kerek szám, nincs évforduló, nincs jubileum. Mégis fontos. Már nyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2016 végén a borversenyt az akadémia 2017-es borainak kiválasztására.

Bormustra az Akadémián (mta.hu/Szigeti Tamás)

Amikor a kilencvenes évek végén az MTA Székház földszintjén Glatz Ferenc elnök úr kezdeményezésére étterem és klub született és megalakult az azt élettel megtöltő Akadémia Klub Egyesület, a magyar borkultúra még gyermekcipőben járt. Bár voltak borfesztiválok, voltak borkóstolók, sokszor sötét pincék mélyén, gyertyafény mellett, vastag falú “talpas” borospohárral, lilahagymás zsíros kenyérrel, libatepertővel, házi kolbásszal kísérve, a mára megszokottá vált borkóstolós ínyencvacsora csak elvétve akadt a fővárosban. Talán 2000 őszén lehetett, amikor első borász vendégünk, Gere Attila, körbetekintett az Akadémiai Klubban, s megelégedetten annyit mondott: “Méltó helyen vannak a boraim”. Az azóta eltelt több mint másfél évtizedben járt már nálunk a magyar borásztársadalom színe-java, dr. Lőrincz Györgytől Heimann Zoltánon, Áts Károlyon át Bott Frigyesig, néhányan többször is. 2008-ra elérkezett az idő, hogy a Magyar Tudományos Akadémia saját bort válasszon nagy rendezvényeihez, gálaebédekhez és vacsorákhoz vagy elnöki ajándékként. Az elnöki felhívás már az első évben is kedvező visszhangra talált, így a 2009 Akadémiai Bálján kihirdethettük a győzteseket: a Hilltop Neszmély Borászat 2006-os Fűszeres Traminija, a Royal Tokaji 2007-es Furmintja, Bott Frigyes 2007-es Vinculumja, az Etyeki Kúria Borgazdaság 2007-es pinot noirja, a St. Andrea Pincészet 2006-os Merengője és a Royal Tokaji 2000-es 6 puttonyos aszúja viselhette a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2009. címet. Jó évjárat volt 2007, mi tagadás. (Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás)

 

Tavaly nagy aranyérmes lett a Patricius Tokaji 6 puttonyos aszúja 2007-ből, a Gesztenyés Riesling Válogatás 2013, a Légli Szőlőbirtoktól, Taklerék Regnum 2011 bora. A középkategória nyertesei a Mád Wine Mád Furmintja lett 2013-ból,  a Pelle Pince Zsófia Cuvée-je ugyancsak 2013-ból, a Takler Borbirtok Szekszárdi Cabernet Franc-ja 2013-ból, és a Günzer Zoltán Rosé 2015-ös bora. Már tudjuk, hogy a borkedvelők a 2013-as évjáratot is bevésték emlékezetükbe, s ha van pincéjük, be is táraztak belőle.

 

Az eltelt évek alatt sok víz lefolyt MTA Székház mellett a Dunán, megszaporodott a borversenyek, bormustrák száma, az országban tartott borvacsorákéról nem is beszélve, s bizony a néhány év kedvezőtlenebb évjárata miatti terméskiesés sem növelte a minőségi borok termelőinek kedvét a részvételre. Mégis, a borhoz értő tudósokból, szakértőkből álló zsűri a következő hetekben immáron nyolcadszor választhatja ki a Magyar Tudományos Akadémia borait, hét kategóriában. Közel 130 tételt neveztek a pincészetek. Szokás szerint népesebb a fehérboros mezőny, de nem lesz könnyű választani a nagy vörös borok közül sem. A desszertboroknál is mindig magasan van a léc.


Nem véletlen a borászatok lelkesedése: a nyertes borokból szép számmal fogynak a kartonok az MTA Székházában illetve egyéb rendezvényhelyszíneken. A klubtagok is szívesen vásárolnak belőlük. Egy-egy sikeresebb tétel közelíti az ezres nagyságrendet. Ez gombócból már nagyon sok, de borból sem kevés! Érdemes majd visszanézni honlapunkra, mert az idei eredménnyel sem maradunk adósak…


Forrás: Akadémia Klub
Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

kiváló desszert bort kóstolhattak évkezdő gasztronómiai vacsoránkon

A farsangi és báli szezonban rendeztük meg idei első borvacsoránkat. Az elegáns rendezvényen noha táncra nem került sor, a kiváló hangulatról a gasztronómiai remekek és a nagyszerű borok gondoskodtak. Elöljáróban azonban nézzünk kicsit utána mit is érdemes tudni erről az időszakról!

Porto Douro Vineyards

Magyar füleknek ismerősen cseng az “Oportó” szó, hiszen a főleg a villányi borvidéken kedvelt könnyed, jóivású vörösbort adó kékszőlőnek, a portugiesernek ez volt a leánykori neve. De mivel sem a bornak, sem pedig a szőlőfajtának nincs köze Portugália második legnagyobb városához, Portóhoz, így az EU tagságunkkal párhuzamosan el kellett a jól ismert névtől búcsúzni.

Tokaji szőlő

Sok szempontból a legfontosabb - és a külföldieknek talán az egyedüli ismert - borvidékünkről nyilván mindenki hallott, hiszen Kölcsey Ferenc neves költeményében, a Himnuszban is említésre került. Bízunk benne, hogy nincs magyar ember, aki ne ivott volna tokaji bort. Az utóbbi közel két évtizedben azonban óriási változások zajlanak Tokaj-Hegyalján, így talán nem haszontalan sorra vennünk a tokaji borstílusokat.

Sherry-s hordók előtt

Ha az ún. erősített borok eltűnésére gondolok, eszembe jut a fenti latin mondás: így múlik el a világ dicsősége. Még pár évtizede elképzelhetetlen volt, hogy egy jobb angol klubban vagy családnál a vacsora ne egy száraz sherryvel kezdődjön és ne egy édes portói borral végződjön.

Gasztronómiai estünk az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia éttermében talán 1999 óta szervezünk borkóstolóval kísért vacsorákat.

Esterházy pincészet

Ha Itáliában, Spanyolországban borvidékekre vetődik az érdeklődő, se szeri se száma a nemesi neveknek: márkik sokaságát ismeri a borvilág.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor