A címkék titkai

Álltak már tanácstalanul egy hipermarket boros részlege előtt és kérdezték maguktól, melyik palackot is kellene leemelni? A marketingesek -érthető módon- a címkére esküsznek: az lesz a nyerő, amelyik odavonzza a tekintetünket. Ez működik is a “laikus” vásárló esetében, s akkor, ha nincsenek ismereteink a borokról. Az ügy azonban lényegesen bonyolultabb ennél.

különleges boroscímkék

Ha évtizedek óta működő francia, német, olasz, spanyol pincészetek palackjait látjuk, általában semmi izgalmat nem okoznak a címkék: a fogyasztók ismerik őket és boraikat, eladási gondjaik nincsenek. Még csak tetszetősnek sem kell lenniük. Mögöttük azonban nagy a tülekedés…

 

A boros címkéknek vannak törvényben szabályozott, kötelező elemei: alkoholtartalom, az édesség szerinti besorolás (száraz, félszáraz vagy éppen édes), a termelő neve, hol és ki palackozta, tartalmaz-e allergén anyagokat stb.

 

Fotó: http://www.nucerialab.com/

 

Kötelező elem továbbá a bor származásának, eredetének megjelölése is. Fontos információ a borértő közönségnek. De mit is jelent ez? Franciaországban, Itáliában, Spanyolországban pl. általában nem az a fontos, hogy a bor milyen szőlőfajtákból készül, hanem az, hogy honnan származik. Érthető, hiszen itt az elmúlt évtizedek, sőt, évszázadok alatt kialakult, hogy mik a főbb szőlőfajták, így inkább a belőlük készülő borok stílusa, egyedisége vált fontossá: ha pl. Burgundiában járunk, mindenki tudja, hogy a fehér bor chardonnay-ból, a vörös pedig pinot noirból készül. A bordeaux-i vörösborokhoz pedig merlot-t, cabernet sauvignont, cabernet franc-t használnak általában. Így volt ez régen Magyarországon is: ha Hamvas Bélát, Márait olvasunk, feltűnhet, hogy az emberek csopakit, tokajit, badacsonyit, sas-hegyit ittak, hiszen mindenütt vegyes ültetvények voltak, azaz a bor több szőlőfajta levét tartalmazta. Ezzel ellentétben Németországban, Ausztriában pl. ősidők óta, rajnai rizlinget, dornfeldert,  kékfrankost, zöld veltelinit palackoztak. Ezért a szőlőfajta a címkéken is megjelent, sőt, a legfontosabb infó!

 

A 2009 augusztusa óta érvényes európai uniós szabályok jelentős változásokat hoztak a borok címkézésében is. Már nincs asztali bor, tájbor is alig. Azóta az a lényeg, hogy a bor köthető-e egy adott területhez, borvidékhez, borrégióhoz, körzethez.

 

FN, azaz földrajzi jelzés nélküli borok: vannak borok, amelyen nem képviselnek egy borvidéket. Bár ismerjük a termelőjét, aki egy adott borvidéken tevékenykedik, az FN jelzésű bor azonban valamilyen szempontból nem felel meg a szabályoknak, így a borvidék neve nem szerepelhet a palackon. A borász vagy nem tudja vagy nem akarja azokat betartani, így önmaga “minősíti le” saját termékét. Figyelem! Az FN bor nem szitokszó. Pár évtizede a ma igencsak sztárolt szuper toszkánok (Ornellaia, Masetto és társai) csak az asztali bor kategóriába fértek be!

 

Még akár néhány éve is roskadoztak a boltok polcai a tájboroktól. Rossz nyelvek szerint e kategóriát a franciák azért találták ki, hogy az ország déli szegletében termett tengernyi nedűt ne asztali borként, fillérekért kelljen eladniuk…E nevet az OFJ, azaz oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékek jelölés váltotta fel az új szabályozásban. Ilyenkor néhány nagyobb földrajzi egység nevét találhatjuk a címkén (Dunántúli, Balatoni stb). Itt is érvényes az előző szabály: a szigorúbb elvárásoknak, előírásoknak az adott bor nem akar vagy nem tud megfelelni. Lássunk egy konkrét példát: Árvay János Rátkán, a Tokaji borvidéken tevékenykedő kiváló borász. Ott azonban csak hat szőlőfajta engedélyezett. Ezek között pechjére nem szerepel történetesen sem a chardonnay, sem pedig a sauvignon blanc. A mester pedig e fajtákból is kiváló borokat készit. Így nem marad más, mint hogy e borokat “Zempléni” megjelöléssel hozza forgalomba. Mivel többnyire nem “címkét” szoktunk inni, az emberek igencsak kedvelik e borokat, még ha “papíron” nem is tokajiak…

 

Ma a borhierarchia csúcsát az OEM, azaz az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borászati termékek jelentik. Ezek többnyire egy-egy borvidék nevét viselik, tehát lehet egy bor tokaji, badacsonyi vagy pl. móri. Van néhány olyan bor is e kategóriában, ami egy szűkebb területet jelöl: tihanyi, monori, de ide tartozik pl. a debrői hárslevelű is. A szabályok szigorúbbak, a szőlő nem származhat akárhonnan.

 

Fontos tehát, hogy ismerjük a megkóstolni kívánt bor eredetét, mert abból - elvben - következtethetünk annak minőségére, karakterére, stílusára. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az értő kóstolást, a jó “iránytűt” a legpontosabb és sok információt tartalmazó címke sem helyettesítheti. És akkor még nem is szóltunk az évjáratok közötti elképesztő eltérésekről. No, majd legközelebb!

Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

Gasztronómiai estünk az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia éttermében talán 1999 óta szervezünk borkóstolóval kísért vacsorákat.

Esterházy pincészet

Ha Itáliában, Spanyolországban borvidékekre vetődik az érdeklődő, se szeri se száma a nemesi neveknek: márkik sokaságát ismeri a borvilág.

MONYO Schatzi (búzasör)

A biblia okán is úgy gondolhatjuk, hogy talán a bor lehetett a legősibb alkoholos ital az emberiség történetében, de a sör és pl. ún. “mézbor” jócskán megelőzi korban a szőlőből készült nedűt.

MONYO sörök az Akadémia Klub Étterem gasztronómiai vacsoráján

Szerencsére hosszabb idő telt el a nyári kerti parti óta, így a mondásnak, miszerint “borra sör: meggyötör”, nincs létjogosultsága. Merészet gondoltunk: a szokásos szeptemberi szüreti borest helyett sörvacsorát szerveztünk az Akadémiai Klub éttermében. A MONYO kézműves sörfőzde (hivatalos nevén MONYO Brewing Co.) termékeihez kreált ételsort Bencze Gergő szakácsmesterünk.

Csokoládés macaron

A nyári szabadságok idejére is adunk még egy kis muníciót, hogy könnyebb legyen eligazodni a kedves olvasónak divatos (és kevéssé divatos…) éttermek étlapjain. Ez a válogatásunk olyan, mint egy insalata mista, egy vegyes saláta: konyhatechnológia, alapanyagok, ételnevek is helyet kapnak.

Szakácsok az MTA udvarán

A címre visszatérek kicsit később. A rendezvényszervezők között a globális felmelegedés előtt az a mondás járta, hogy szabadtéri rendezvényt csak Rómától délre szabad szervezni. Az Akadémiai Klub évadzáró partiját - ha tehettük - mindig az MTA hangulatos udvarára hirdettük meg. Aztán volt, hogy egy zivatar a klub termeibe kergette a publikumot, máskor meg a nagy forróság miatt tűnt nagyon hosszúnak az este.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor