Budapest szőlőskertje az Akadémián

Tizenhét év nagy idő! Éppen 2000 óta szervezünk borkóstolókat, illetve borbemutatóval színesített gálavacsorákat éttermünkben az Akadémiai Klub Egyesület tagjainak és partnereinknek. Ezen évek alatt megfordult a klubban a magyar borásztársadalom színe-java.

Domboldal szőlőkkel

Az első kóstolót Gere Attila tartotta, majd jött Tiffán Ede, Bock József, Figula Mihály, az idősebb, Légli Ottó, Takler Ferenc, Vesztergombi Ferenc, Heimann Zoltán, később Bott Frigyes, Maurer Oszkár, Balla Géza, hogy csak néhányat említsek az ismertebbek közül. A kezdetekkor még alig-alig volt borvacsora a városban, mára azonban se szeri se száma, csak úgy, mint a “sátoros” boros rendezvényeknek. Eljött tehát az ideje az újításnak.

 

Mivel 2009-től az MTA székházában minden évben megrendezésre kerül az akadémiai bormustra is, egyre szélesedik a látókörünkbe kerülő pincészetek száma. Így jobb ötlet, ha egy ínyencvacsorán egy egész borvidék mutatkozhat be. Ennek szellemében voltak már vendégeink fiatal badacsonyi és mátrai borászok, bemutatkozott a Csopaki Kódex egyesülés is. 2017 májusában azonban három etyeki borászatot láttunk vendégül. Híres, nagy borvidékeink, Tokaj, a Balaton, Villány, Szekszárd árnyékában megbújva, nagy dolgok történtek az utóbbi két évtizedben e fővároshoz közeli régióban.

 

Ha a 19. században körbenéztünk volna Budán és környékén, de akár Kőbányán is, mindenfelé szőlőt láttunk volna. A Tabánban kadarka virított, a Gellért-hegyen budai zöld, a Sas-hegyen meg lehet, hogy csókaszőlő, Promontorban, azaz Budafokon, Szentendrén meg minden. Aztán jött az urbanizáció meg a filoxéravész, és a szőlő gyakorlatilag eltűnt ezekről a helyekről. A hátország, azaz a Tétényi fennsík mögötti terület, Sóskút, a Váli-völgy, Etyek, Alcsút, Göböl, majd északabbra Tök, Budajenő lett a szőlőtermesztés központja és a 1989-től Etyek-Budai borvidékként vált ismét ismertté.

 

A Magyar Tudományos Akadémia Klubjában ezúttal az Etyeki Kúria, a Rókusfalvy Birtok és a Haraszthy Borászat mutatkozott be. A vacsora első részében sétáló kóstolón volt lehetősége a vendégeknek a pincészetek három-három borát megismerni, beszélgetni képviselőjükkel. A vidék talaja és éghajlata elsősorban az üde savú fehérboroknak kedvez, de az elmúlt időben az is kiderült, hogy a pinot noir is kitűnően érzi magát. Törley József óta pedig azt is tudjuk, hogy igen jó pezsgő alapanyag is itt termő bor. E borokhoz séfünk finom falatkákat kreált. Kitehettük egyébként a megtelt táblát is, bár ez nem meglepő: mostanában a jelentkezési idő végén már nehéz helyet kapni e vacsorákra.

 

Az Etyeki Kúria 1996-ban alakult az etyeki Öreg-hegyen, az akkoriban meghatározó Báthory Tibor borászata örökébe lépve. Mára már 27 hektáros birtoka és elért eredményei okán a térség meghatározó borászata. Tiszta, jó ízléssel készített borai immáron 2009 óta Mérész Sándor borász keze munkáját dicsérik. Sopronban is szüretelnek, elsősorban kékszőlőt. A Kúria szoros szövetségben dolgozik a burgenlandi Esterházy Borászattal. Pinot noirjuk mára talán az ország legjobbja, ezt a vendégek is megkóstolhatták a est második részében, az ültetett vacsorán, a főétel mellé.

 

Rókusfalvy Pál neve a médiából volt ismert, azután 1999-ben gondolt egyet, és “magánhasználatra” borászkodni kezdett. Ma már ismert név a szakmában, a vacsorához felszolgált sauvignon blanc, némi maradékcukorral pedig igencsak elnyerte a vendégek tetszését. Bátran állíthatjuk, hogy Etyek Rókusfalvy Pál nélkül nem lenne az, ami. Boros rendezvényeket álmodott az álmos városkába, népvándorlás folyt tíz évig az etyeki kezes-lábos fesztiválokra, amelyek helyét pár éve átvette az Etyeki piknik laza kóstolója. A busztól csak pár száz métert kell gyalogolni a pincékig, ahol más borvidékekről érkező vendégborászok is helyet kapnak. A Rókusfalvy Fogadó és az újhegyi terasz pedig “intézménnyé” nőtték ki magukat. Rádiósból traktoros - igazi karrier!

 

Haraszthy Pincészet. A név ismerősnek tűnhet boros körökben, hiszen Haraszthy Ágoston volt a kaliforniai borászat egyik megteremtője és egyben az etyeki pincészet is róla kapta a nevét. 1996 óta működnek az Öreg-hegyen, s mára mintegy 250 ezer palack bort készítenek évente. Jó tíz éve már Pázmány Dániel a borász. A borászat étterme megannyi rendezvénynek adott már helyet az elmúlt években. A tulajdonon argentin kötődése miatt a választékot néhány szép malbec is színesíti. Öreg-hegy házasításuk kitűnő párosításnak bizonyult a főétel mellé.

 

Az évadzáró kerti partira Kamocsay Ákost és a neszmélyi HillTop Borászatot hívtuk meg.

Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

kiváló desszert bort kóstolhattak évkezdő gasztronómiai vacsoránkon

A farsangi és báli szezonban rendeztük meg idei első borvacsoránkat. Az elegáns rendezvényen noha táncra nem került sor, a kiváló hangulatról a gasztronómiai remekek és a nagyszerű borok gondoskodtak. Elöljáróban azonban nézzünk kicsit utána mit is érdemes tudni erről az időszakról!

Porto Douro Vineyards

Magyar füleknek ismerősen cseng az “Oportó” szó, hiszen a főleg a villányi borvidéken kedvelt könnyed, jóivású vörösbort adó kékszőlőnek, a portugiesernek ez volt a leánykori neve. De mivel sem a bornak, sem pedig a szőlőfajtának nincs köze Portugália második legnagyobb városához, Portóhoz, így az EU tagságunkkal párhuzamosan el kellett a jól ismert névtől búcsúzni.

Tokaji szőlő

Sok szempontból a legfontosabb - és a külföldieknek talán az egyedüli ismert - borvidékünkről nyilván mindenki hallott, hiszen Kölcsey Ferenc neves költeményében, a Himnuszban is említésre került. Bízunk benne, hogy nincs magyar ember, aki ne ivott volna tokaji bort. Az utóbbi közel két évtizedben azonban óriási változások zajlanak Tokaj-Hegyalján, így talán nem haszontalan sorra vennünk a tokaji borstílusokat.

Sherry-s hordók előtt

Ha az ún. erősített borok eltűnésére gondolok, eszembe jut a fenti latin mondás: így múlik el a világ dicsősége. Még pár évtizede elképzelhetetlen volt, hogy egy jobb angol klubban vagy családnál a vacsora ne egy száraz sherryvel kezdődjön és ne egy édes portói borral végződjön.

Gasztronómiai estünk az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia éttermében talán 1999 óta szervezünk borkóstolóval kísért vacsorákat.

Esterházy pincészet

Ha Itáliában, Spanyolországban borvidékekre vetődik az érdeklődő, se szeri se száma a nemesi neveknek: márkik sokaságát ismeri a borvilág.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor