| Szerző: dr. Mészáros Gabriella

Chardonnay és pinot noir - nagyágyúk vagy koronahercegek?

Bármelyik irányból közelítünk is, a chardonnay és a pinot noir a szőlőfajták arisztokratái közé tartoznak. Nagyságukból az sem tud semmit levonni, hogy mindkettőből meglehetősen sok van.

MTA Borest - Chardonnay és pinot noir

A világban sokféle szőlőfajtánál tapasztalhatjuk, hogy a nagyobb termésbiztonság, könnyebb kezelhetőség egyfelől népszerűvé tesz, de az igényes közönségtől el is fordít valamelyest. Hiába népszerű ez a két zseniális szőlőfajta, presztízsüket ez nem tépázta meg. Valójában rokonokról beszélünk. A chardonnay ugyanis nem más, mint a pinot noir egyik természetes keresztezés útján létrejött utóda. Hogy maga a történet, a szerelmi szál mikor indulhatott, nem tudjuk. De azt igen, hogy Burgundiából eredeztethető a szülői pozícióban lévő pinot noir. Gyermeke is ide köthető tehát, akárcsak a mai napig legdrágábban kínált száraz fehér és vörösborai a világnak. 

 

Chardonnay és pinot noir. Mit tud ez a két szőlőfajta, amiért ilyen keresett és népszerű lett a világban? Érdekes módon hiába van köztük közvetlen szülő-utód kapcsolat, hasonlóságaik mellett sok eltérő tulajdonságuk is van. A chardonnay például remekül alkalmazkodik a legkülönfélébb klimatikus adottságokhoz, ezzel szemben a pinot noir a legkevésbé sem hajlik erre. Sőt. A legnehezebben találja meg a számára megfelelő termőterületeket. Mindkettőnek remek savai vannak, de a chardonnay meleg termőhelyen is ragyogó borokat ad, míg a pinot noir csak a hűvös területeken érzi jól magát. Viszont mindkét szőlőfajta bora hosszan érlelhető és sokszor az elegancia csúcsa az, amit képviselnek. Szerkezetben, savakban, textúrában… El ne felejtsük a pezsgőt! Champagne elsősorban szintén erről a két fajtáról szól, de ez nem jelent kizárólagosságot. Ma már azok a területek sem hagyják ki pezsgő alapboraikból ezt a két szőlőfajtát, ahol hagyományosan helyi fajtákból készült a pezsgő. Ennek a képességnek a hátterében ugyancsak azt a kitűnő savszerkezetet találjuk, ami az eleganciáért, eltarthatóságért és a verhetetlen minőségért is felelős. 


A hazai körkép sajnos nem ennyire egyértelmű. Az elmúlt tizenöt-húsz évet leszámítva születettek méltatlan tételek még ezekből a ragyogó fajtákból is. Mára rengeteget javult a helyzet, hiszen sok tudatosan készülő bor hordozza címkéjén ezt a két fajtanevet. Egy biztos: egyik fajtából sem érdemes egyszerű, afféle „lebutított” tömegbort készíteni. Mindkét fajta megérdemli a különleges bánásmódot, az odafigyelést, a legmegfelelőbb termőterületet. Ami a chardonnay esetében jó magas mésztartalmú talajokat jelent – Etyek-Buda, Eger, Pannonhalma, Mór környéki termőhelyek kitűnőek ilyen szempontból is. A pinot noir jobban kedveli a márgás rétegeket, a legszebb formáját Burgundiában is ilyen helyeken hozza. A Kárpát-medence hűvösebb tájai remek hátteret adnak szépsavú, eleven vörösborok megszületéséhez. Van mire építeni, jó néhány termelő kínál évek óta megbízható, stílusos borokat. Ami valljuk be, nem könnyű. Az, amihez rendre hasonlítgatjuk ezeket a tételeket, bizony sokat tudnak, magas a mérce.

 

MTA Borvacsora 2020. február 24. hétfő - a HALAK - jegyében:

 

A hazai válogatásban megpróbáljuk mindkét szőlőfajta lehető legváltozatosabb arcát bemutatni. Ezért kínálunk fogadó italként pinot noirból készült nyers pezsgőt, majd követjük egy friss, fiatal etyeki chardonnay-val. A Mátra vegyes talajának, buja, virágos karakterének játékát élvezzük egy 2016-os chardonnayból készült borral és pisztránggal. A kecskesajt krémleves nem kap társat, de vélhetően önmagában is komoly íz-élményt ad majd… De ezután Egerbe látogatunk egy izgalmas pinot noir-ért. A Hortobágyi palacsinta mintha afféle „rosszfiú”-vá vált volna, jobb helyeken nem illik kínálni. Pedig ha tudnák! Egy jó Hortobágyi mindenkit levesz a lábáról. A főfogás (főfogas) boraival részben a Balaton déli partjának változatos képességeit mutatjuk be egy másik chardonnay társaságában, de mellé megkóstolunk egy egrit is.  Ez egy picit eltérőbb stílusú chardonnay, árnyalt szerkezet, határozott hordóhasználat. Tipp mindenki számára: ha a poharaink engedik, érdemes lesz a fogast chardonnay-val és pinot noirral is összekóstolni! A desszerthez megint pinot noirt kínálunk majd, reményeink szerint mindenki örömére.

 

A tányéron ezúttal több lesz a HAL mint megszoktuk, de ennek oka van. Hiszen ennek van az ideje, várjuk hát a kalandra vágyókat!

 

Fogadó ital                    FRANCOIS President Pinot noir nyers pezsgő 2015
Mangalica sonka friss túró            ETYEKI KÚRIA Chardonnay 2018
Füstölt pisztráng és kaviár céklákkal        N.A.G. Föld és Ég Chardonnay 2016
Kecskesajt krémleves birssel                
Hortobágyi palacsinta (meleg előétel)        ST. ANDREA Csakegyszóval Pinot Noir 2018

Fogas filé zöldséges bulgurral narancs mártással     KOVÁCS NIMRÓD Battonage Chardonnay 2016  és 
LÉGLI Landord 2017 


Dobos torta                    BOTT FRIGYES Pinot Noir 2018
 





Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galéria











CIKKEK

Eventrend  G nyilatkozat

Minden idők legnehezebb időszakát éli a turizmus, a vendéglátás és a rendezvénypiac.

borvacsora a Magyar Tudományos Akadémián

Kis beharangozóul az Akadémia Klub Étterem 2020-as év borkóstolóiról osztanám meg gondolataimat mindazokkal, akik már eddig is látogatták a Borklub alkalmait – vagy éppen mostanában csatlakoznak hozzánk.  / Mészáros Gabriella /

kiváló desszert bort kóstolhattak évkezdő gasztronómiai vacsoránkon

A farsangi és báli szezonban rendeztük meg idei első borvacsoránkat. Az elegáns rendezvényen noha táncra nem került sor, a kiváló hangulatról a gasztronómiai remekek és a nagyszerű borok gondoskodtak. Elöljáróban azonban nézzünk kicsit utána mit is érdemes tudni erről az időszakról!

Porto Douro Vineyards

Magyar füleknek ismerősen cseng az “Oportó” szó, hiszen a főleg a villányi borvidéken kedvelt könnyed, jóivású vörösbort adó kékszőlőnek, a portugiesernek ez volt a leánykori neve. De mivel sem a bornak, sem pedig a szőlőfajtának nincs köze Portugália második legnagyobb városához, Portóhoz, így az EU tagságunkkal párhuzamosan el kellett a jól ismert névtől búcsúzni.

Tokaji szőlő

Sok szempontból a legfontosabb - és a külföldieknek talán az egyedüli ismert - borvidékünkről nyilván mindenki hallott, hiszen Kölcsey Ferenc neves költeményében, a Himnuszban is említésre került. Bízunk benne, hogy nincs magyar ember, aki ne ivott volna tokaji bort. Az utóbbi közel két évtizedben azonban óriási változások zajlanak Tokaj-Hegyalján, így talán nem haszontalan sorra vennünk a tokaji borstílusokat.

Sherry-s hordók előtt

Ha az ún. erősített borok eltűnésére gondolok, eszembe jut a fenti latin mondás: így múlik el a világ dicsősége. Még pár évtizede elképzelhetetlen volt, hogy egy jobb angol klubban vagy családnál a vacsora ne egy száraz sherryvel kezdődjön és ne egy édes portói borral végződjön.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor