
Időpont: 2019. február 11., hétfő 18:30
(Vendégérkezés 18.30-tól, vacsora 19:00 órától)
Helyszín: Akadémiai Klub Vörösmarty-terem
(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)
A vacsora témája: MÉSZKŐ – EGER ÉS A NAGY-EGED-HEGY
Eger és Közép-Európa emblematikus termőhelye az egri Nagy-Eged-hegy. Talajának egyedisége és kitűnő fekvése évszázadok óta az egyik legkarakteresebb borokat adó dűlő. Nem véletlen tehát, hogy az igényes borkészítés útját választó egri termelők igyekeztek valamennyi területet szerezni a nagy-Eged-hegy környékén.
MENÜSOR
Vajhal filé pisztráng kaviárral citrusokkal
Kovács Nimród – Furmint
Valaha ennek a szőlőfajtának komoly története volt a Nagy-Eged-hegyen. Nem véletlen, hiszen a furmint innen, a Kárpát-medence észak-keleti területeiről indult el annak idején. Visszafogott hordóhasználattal készült meleg és egyben elegáns bor.
Libamáj pirított, vajas kaláccsal és fűszeres sárgabarack lekvárral
Gróf Buttler – Viognier
Ez a szőlőfajta nem honos a Kárpát-medencében, viszont kitűnően illik a meszes talajhoz. Sokszor buja, szinte parfümös aromatikája légiessé válhat egy ilyen termőhelyen.
Burgonya krémleves angol zellerrel, paprika olajjal
Marha sült (rib eye) hortobágyi palacsintával, szarvasgomba olajjal
St. Andrea Pincészet – Mária
Eger útja talajainak gazdagsága és a legjobb termőhelyeinek egyedisége miatt félhetően nem szőlőfajták, hanem a dűlők mentén fog majd vezetni. Ennek egyik legszebb példája a St.Andrea Pincészet bora. Furmint és chardonnay házasítása. Elegáns és hosszan tartó bor.
Borjúborda tejfölgombóccal, erdei gombás, gyümölcsös barna mártással
Thummerer Vilmos – Bikavér Grand superior
Ma már senkinek nem kell magyaráznunk, mitől is lehet jó egy egri bikavér. Egészséges és érett szőlő, kis hozamok, jó ízlés. A Thummerer pincészet bora élénk savaival és kitűnő egyensúlyával a tökéletes bor élményt nyújtja.
Gróf Buttler – Syrah
A 2000-es évek elején ezzel a fajtával kezdődött a Nagy-Eged-hegy újkori története. Azóta kiderült, hogy ez a szőlőfajta remekül érzi magát ezen a talajon, borai évről-évre tiszta, ásványos, mégis ízig-vérig a fajtáról is szóló történetekké válnak.
Somlói galuska tejcsokoládé ganache-ban
Kovács Nimród – NJK
Ez a kékfrankos-syrah házasítás nevezhető a hegy esszenciájának is. Aromákkal teli illata, érett ízbeli tónusai és mélysége igazi nagy borrá avatják. Édes fűszerek, nemes fa és aszalt gyümölcsök sokasága kíséri aromatikájában rendkívül kiegyensúlyozott szerkezetét.
Kávé tejjel, Ásványvíz