Gasztronómiai vacsora - Február 11. - Mészkő – Eger és a Nagy-Eged-hegy

Vegyen részt egy csodálatos gasztronómiai túrán a legfinomabb falatok, és borok kíséretében! Ezúttal “Mészkő – Eger és a Nagy-Eged-hegy” témájú vacsorára várjuk meghívott vendégeinket, séfünk Bencze Gergő tolmácsolásában.

borvacsora a Magyar Tudományos Akadémián

 

Időpont: 2019. február 11., hétfő 18:30

(Vendégérkezés 18.30-tól, vacsora 19:00 órától)

Helyszín: Akadémiai Klub Vörösmarty-terem

(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

 

A vacsora témája: MÉSZKŐ – EGER ÉS A NAGY-EGED-HEGY

Eger és Közép-Európa emblematikus termőhelye az egri Nagy-Eged-hegy. Talajának egyedisége és kitűnő fekvése évszázadok óta az egyik legkarakteresebb borokat adó dűlő. Nem véletlen tehát, hogy az igényes borkészítés útját választó egri termelők igyekeztek valamennyi területet szerezni a nagy-Eged-hegy környékén.

 

MENÜSOR

Vajhal filé pisztráng kaviárral citrusokkal

Kovács Nimród – Furmint

Valaha ennek a szőlőfajtának komoly története volt a Nagy-Eged-hegyen. Nem véletlen, hiszen a furmint innen, a Kárpát-medence észak-keleti területeiről indult el annak idején. Visszafogott hordóhasználattal készült meleg és egyben elegáns bor.

 š

Libamáj pirított, vajas kaláccsal és fűszeres sárgabarack lekvárral

Gróf Buttler – Viognier

Ez a szőlőfajta nem honos a Kárpát-medencében, viszont kitűnően illik a meszes talajhoz. Sokszor buja, szinte parfümös aromatikája légiessé válhat egy ilyen termőhelyen.

 š

Burgonya krémleves angol zellerrel, paprika olajjal

š

Marha sült (rib eye) hortobágyi palacsintával, szarvasgomba olajjal

St. Andrea Pincészet – Mária

Eger útja talajainak gazdagsága és a legjobb termőhelyeinek egyedisége miatt félhetően nem szőlőfajták, hanem a dűlők mentén fog majd vezetni. Ennek egyik legszebb példája a St.Andrea Pincészet bora. Furmint és chardonnay házasítása. Elegáns és hosszan tartó bor.

š

Borjúborda tejfölgombóccal, erdei gombás, gyümölcsös barna mártással

Thummerer Vilmos – Bikavér Grand superior

Ma már senkinek nem kell magyaráznunk, mitől is lehet jó egy egri bikavér. Egészséges és érett szőlő, kis hozamok, jó ízlés. A Thummerer pincészet bora élénk savaival és kitűnő egyensúlyával a tökéletes bor élményt nyújtja.

 

Gróf Buttler – Syrah

A 2000-es évek elején ezzel a fajtával kezdődött a Nagy-Eged-hegy újkori története. Azóta kiderült, hogy ez a szőlőfajta remekül érzi magát ezen a talajon, borai évről-évre tiszta, ásványos, mégis ízig-vérig a fajtáról is szóló történetekké válnak.

š

Somlói galuska tejcsokoládé ganache-ban

Kovács Nimród – NJK

Ez a kékfrankos-syrah házasítás nevezhető a hegy esszenciájának is. Aromákkal teli illata, érett ízbeli tónusai és mélysége igazi nagy borrá avatják. Édes fűszerek, nemes fa és aszalt gyümölcsök sokasága kíséri aromatikájában rendkívül kiegyensúlyozott szerkezetét.

š

Kávé tejjel, Ásványvíz

Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

Magyar Tudományos Akadémia zártkörű étterem

Örömmel tudatjuk, hogy szeptember 1-től zártkörű éttermünk ismételten várja klubtagjait, valamint üzleti partnereink rendezvény bekéréseit!

zarva tartas

Tájékoztatjuk kedves klubtagjainkat, hogy zártkörű éttermünk várhatóan augusztus végéig tart zárva. Megértésüket köszönjük!

Akadémia Ételfotó

Kedves hűséges Borklub tagjaink! Szomorúan írom a levelet, mert úgy tűnik, egyhamar még mindig nem tudunk találkozni. Ami nem jelenti azt, hogy a boros palackjainkat is teljesen félreállítottuk volna, sőt.

Eventrend  G nyilatkozat

Minden idők legnehezebb időszakát éli a turizmus, a vendéglátás és a rendezvénypiac.

MTA Borest - Chardonnay és pinot noir

Bármelyik irányból közelítünk is, a chardonnay és a pinot noir a szőlőfajták arisztokratái közé tartoznak. Nagyságukból az sem tud semmit levonni, hogy mindkettőből meglehetősen sok van.

borvacsora a Magyar Tudományos Akadémián

Kis beharangozóul az Akadémia Klub Étterem 2020-as év borkóstolóiról osztanám meg gondolataimat mindazokkal, akik már eddig is látogatták a Borklub alkalmait – vagy éppen mostanában csatlakoznak hozzánk.  / Mészáros Gabriella /

További cikkek >
New York Café TripAdvisor