Gasztronómiai vacsora - Február 11. - Mészkő – Eger és a Nagy-Eged-hegy

Vegyen részt egy csodálatos gasztronómiai túrán a legfinomabb falatok, és borok kíséretében! Ezúttal “Mészkő – Eger és a Nagy-Eged-hegy” témájú vacsorára várjuk meghívott vendégeinket, séfünk Bencze Gergő tolmácsolásában.

borvacsora a Magyar Tudományos Akadémián

 

Időpont: 2019. február 11., hétfő 18:30

(Vendégérkezés 18.30-tól, vacsora 19:00 órától)

Helyszín: Akadémiai Klub Vörösmarty-terem

(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

 

A vacsora témája: MÉSZKŐ – EGER ÉS A NAGY-EGED-HEGY

Eger és Közép-Európa emblematikus termőhelye az egri Nagy-Eged-hegy. Talajának egyedisége és kitűnő fekvése évszázadok óta az egyik legkarakteresebb borokat adó dűlő. Nem véletlen tehát, hogy az igényes borkészítés útját választó egri termelők igyekeztek valamennyi területet szerezni a nagy-Eged-hegy környékén.

 

MENÜSOR

Vajhal filé pisztráng kaviárral citrusokkal

Kovács Nimród – Furmint

Valaha ennek a szőlőfajtának komoly története volt a Nagy-Eged-hegyen. Nem véletlen, hiszen a furmint innen, a Kárpát-medence észak-keleti területeiről indult el annak idején. Visszafogott hordóhasználattal készült meleg és egyben elegáns bor.

 š

Libamáj pirított, vajas kaláccsal és fűszeres sárgabarack lekvárral

Gróf Buttler – Viognier

Ez a szőlőfajta nem honos a Kárpát-medencében, viszont kitűnően illik a meszes talajhoz. Sokszor buja, szinte parfümös aromatikája légiessé válhat egy ilyen termőhelyen.

 š

Burgonya krémleves angol zellerrel, paprika olajjal

š

Marha sült (rib eye) hortobágyi palacsintával, szarvasgomba olajjal

St. Andrea Pincészet – Mária

Eger útja talajainak gazdagsága és a legjobb termőhelyeinek egyedisége miatt félhetően nem szőlőfajták, hanem a dűlők mentén fog majd vezetni. Ennek egyik legszebb példája a St.Andrea Pincészet bora. Furmint és chardonnay házasítása. Elegáns és hosszan tartó bor.

š

Borjúborda tejfölgombóccal, erdei gombás, gyümölcsös barna mártással

Thummerer Vilmos – Bikavér Grand superior

Ma már senkinek nem kell magyaráznunk, mitől is lehet jó egy egri bikavér. Egészséges és érett szőlő, kis hozamok, jó ízlés. A Thummerer pincészet bora élénk savaival és kitűnő egyensúlyával a tökéletes bor élményt nyújtja.

 

Gróf Buttler – Syrah

A 2000-es évek elején ezzel a fajtával kezdődött a Nagy-Eged-hegy újkori története. Azóta kiderült, hogy ez a szőlőfajta remekül érzi magát ezen a talajon, borai évről-évre tiszta, ásványos, mégis ízig-vérig a fajtáról is szóló történetekké válnak.

š

Somlói galuska tejcsokoládé ganache-ban

Kovács Nimród – NJK

Ez a kékfrankos-syrah házasítás nevezhető a hegy esszenciájának is. Aromákkal teli illata, érett ízbeli tónusai és mélysége igazi nagy borrá avatják. Édes fűszerek, nemes fa és aszalt gyümölcsök sokasága kíséri aromatikájában rendkívül kiegyensúlyozott szerkezetét.

š

Kávé tejjel, Ásványvíz





Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galéria











CIKKEK

kiváló desszert bort kóstolhattak évkezdő gasztronómiai vacsoránkon

A farsangi és báli szezonban rendeztük meg idei első borvacsoránkat. Az elegáns rendezvényen noha táncra nem került sor, a kiváló hangulatról a gasztronómiai remekek és a nagyszerű borok gondoskodtak. Elöljáróban azonban nézzünk kicsit utána mit is érdemes tudni erről az időszakról!

Porto Douro Vineyards

Magyar füleknek ismerősen cseng az “Oportó” szó, hiszen a főleg a villányi borvidéken kedvelt könnyed, jóivású vörösbort adó kékszőlőnek, a portugiesernek ez volt a leánykori neve. De mivel sem a bornak, sem pedig a szőlőfajtának nincs köze Portugália második legnagyobb városához, Portóhoz, így az EU tagságunkkal párhuzamosan el kellett a jól ismert névtől búcsúzni.

Tokaji szőlő

Sok szempontból a legfontosabb - és a külföldieknek talán az egyedüli ismert - borvidékünkről nyilván mindenki hallott, hiszen Kölcsey Ferenc neves költeményében, a Himnuszban is említésre került. Bízunk benne, hogy nincs magyar ember, aki ne ivott volna tokaji bort. Az utóbbi közel két évtizedben azonban óriási változások zajlanak Tokaj-Hegyalján, így talán nem haszontalan sorra vennünk a tokaji borstílusokat.

Sherry-s hordók előtt

Ha az ún. erősített borok eltűnésére gondolok, eszembe jut a fenti latin mondás: így múlik el a világ dicsősége. Még pár évtizede elképzelhetetlen volt, hogy egy jobb angol klubban vagy családnál a vacsora ne egy száraz sherryvel kezdődjön és ne egy édes portói borral végződjön.

Gasztronómiai estünk az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia éttermében talán 1999 óta szervezünk borkóstolóval kísért vacsorákat.

Ha Itáliában, Spanyolországban borvidékekre vetődik az érdeklődő, se szeri se száma a nemesi neveknek: márkik sokaságát ismeri a borvilág.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor