Borra sör... avagy meglepő gasztronómiai utazás egy sörvacsorán!

Szerencsére hosszabb idő telt el a nyári kerti parti óta, így a mondásnak, miszerint “borra sör: meggyötör”, nincs létjogosultsága. Merészet gondoltunk: a szokásos szeptemberi szüreti borest helyett sörvacsorát szerveztünk az Akadémiai Klub éttermében. A MONYO kézműves sörfőzde (hivatalos nevén MONYO Brewing Co.) termékeihez kreált ételsort Bencze Gergő szakácsmesterünk.

MONYO sörök az Akadémia Klub Étterem gasztronómiai vacsoráján

Álljunk meg egy szóra! Írom: kézműves. Nos kevés szó van a magyar nyelvben, amit ennyire elcsépeltek, lejárattak. Talán a kézműves fagylalt volt az első, majd jött a csokoládé, a bor, majd a sör, és ma már minden kézműves… Ha arra akar utalni a jelző, hogy kis mennyiségben, természetes alapanyagokból, egyszerű körülmények között készül valami, rendben. De senki se akarja nekem eladni a nem megfelelő, ráadásul ingadozó minőségű termékét azzal, hogy az “kézműves”, már pedig sokszor ez a helyzet. Nyugodjon meg a kedves olvasó: a MONYO-ra én akasztottam a jelzőt, hiszen még nincs három éve, hogy működik a főzde Kőbányán, s bár jelentős sikereket értek el ennyi idő alatt is, az előállított sör mennyisége kézművességre utal, a minőség azonban profizmusra. Ahogyan ők fogalmaznak, ez a kézműves sör 2.0! A semmiből egy év alatt elkészült “gyár” a XXI. századot idézi, patikatisztaság mindenütt. A Hrabal regényből készült Sörgyári capriccio filmbéli idilljét itt ne tessék keresni: a gyönyörűséges szőke Magda Vásáryová színésznő sem bukkan fel egyik üstből sem…

 

A boros világban szocializálódott ember nehezen tudja elképzelni, hogy egy többfogásos menü sörrel is végigkísérhető, még a desszerthez sem istenkáromlás sört párosítani. Az est ebből a szempontból is rendkívül tanulságos volt! Talán egy hónapja kérdezte a ruszti Osztrák Borakadémián előadó kollégám, hogy nálunk mit szokás egy marharagu mellé adni, mert hogy Ausztriában általában sört. Igencsak meglepődött, hogy én egy erősebb kadarkát, vagy inkább egy jó kékfrankost ajánlottam…

 

 

 A sörfőzde lelke, az egyik tulajdonos és sörfőzőmester Németh Antal mutatta be az ételsorhoz felkínált söröket a vacsoraest közönségének. Volt mondanivalója, nem is kevés. Bár savakról, tanninokról, hordós érlelésről itt is esett szó, no de olyan varázsszavakat kellett megtanulnunk, hogy alsó- és felső erjesztésű sör, saison sör, porter, IPA, hogy csak néhányat említsek. Azt hiszem, hogy a vacsorát követően néhány vendég leült a számítógép mellé, és kicsit elmélyedt e fogalmakban. 

 

Két aperitif fogadta a vendégeket érkezéskor: egy SHATZI névre hallgató bajor stílusú búzasör és a SUMMER SYNDROME. A szűretlen, testes búzasör elég karakteres, de itthon is ismert ital, talán egy-egy Edelweiss már mindenkinek legurult a torkán. A név talán utal a müncheni Oktoberfest hangulatára, ahol néhány sör után már mindenki csak “kedvesemnek” szólítja a dirndlibe öltözött, szép dekoltázsú és akár 10 literes korsóval közlekedő felszolgálólányokat… A nyarat idéző könnyed, virágos-gyümölcsös Summer Syndrome pedig nem akart több lenni, mint amit a neve ígér. A felszolgált falatkáknak viszont ideális kísérője volt mindkettő, akár a malac húskenyérre, a fehér bundás jalapeno-ra, a savanyú káposztás, burgonyás pirogra, vagy esetleg mindegyikre esett is a választás.

 

Nem szeretnék itt mélyreható fejtegetésekbe belemenni, de a búzasör habos, narancs homok ágyon pihenő pácolt pisztránghoz felszolgált WHT IPA sör nem is egy sör, hanem kettő… Az alapja egy amerikai IPA (india pale ale, ami ugye eredetileg egy angol sör, amit Indiában főztek, világos, ugye?), ez egészült ki a belgák egyik kedvencével, a witbier (white-fehér) ízesített búzasörrel (s ez ugye önmagában is egy “hibrid” sör). Keserűnaranacs-héj, koriander mag adja a karakterét. Nem egyszerű a serfőzőmester élete! Az önmagában - a felhasznált komló és a narancshéj miatt - meglehetősen kesernyés sört teljesen ihatóvá varázsolta a pisztráng, no és persze annak ízesítése. 

 

IPA után APA! Az alig negyven éve létező “American Pale Ale söpörte el az ottani piacról a sok ihatatlan “Budweiser”-t, “Root Beer”-t. Egy tipikus, jó ivású felső erjesztésű sör, amely kitűnő párost alkotott a cheddarral töltött hatalmas házi “raviolihoz”.

 

A barna sört sokan kedvelik itthon is, bár némelyek ellenérzéssel is viseltetnek a kicsit émelyítő édeskés íz miatt. De ittak-e már olyan barna sört, ami ugyan barna, de az íze szőke? Nos, a borsmártásban felszolgált és édesburgonyával kísért borókás marhabélszínt pont egy ilyen, BLACK ALLIGATOR elnevezésű sörrel kísértük. A párlatok világában otthonos olvasó már sejti, hogy e sört egy alligátor borsnak vagy más néven “grains of Paradise”-ként ismert afrikai fűszerrel bolondították meg. E nagy szemű fűszer kinézete az alligátor bőrére emlékeztet. Harmónia magas szinten!

 

Nos, és a csattanó! Egy kávékrémmel felszolgált karamellás csokoládé ganache-hoz lehet-e sört párosítani? Nagyon is! Végre igazi, azaz nem csak színében barna sör került a poharakba. Olajos magvak, pörkölt mogyoró, kakaóbab, kávé sejlik fel, az érett vörös borokat idéző kicsi animalitás, azaz bőrösség, nedves avar utal a sör komplex ízére. Igazi porter típusú sört ihattunk. Mea culpa: a mestertől elfelejtettem megkérdezni, hogy miért az INVISIBLE BIKINI nevet kapta a sör a keresztségben. Ez általában a hűvösebb hónapok itala, nem is szokás erősen hűtve fogyasztani. Tökéletes párost alkotott sör és desszert. 

 

Afféle ráadásként kínálták a vendégeknek a FLYING RABBIT névre keresztelt, trópusi gyümölcsöket felvonultató, édeskésen induló, de lecsengésében markáns kesernyét idéző italt. Hogy repülő nyúl létezik-e, abban nem vagyok biztos, de a hasonnevű sör tényleg különleges volt.

 

Egyben biztos vagyok: nem utoljára volt sörvacsora az Akadémiai Klubban. Ja, hogy mit jelent a MONYO? Én már tudom. De nem árulom el, mindenki nézzen utána…

Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

Magyar Tudományos Akadémia zártkörű étterem

Örömmel tudatjuk, hogy szeptember 1-től zártkörű éttermünk ismételten várja klubtagjait, valamint üzleti partnereink rendezvény bekéréseit!

zarva tartas

Tájékoztatjuk kedves klubtagjainkat, hogy zártkörű éttermünk várhatóan augusztus végéig tart zárva. Megértésüket köszönjük!

Akadémia Ételfotó

Kedves hűséges Borklub tagjaink! Szomorúan írom a levelet, mert úgy tűnik, egyhamar még mindig nem tudunk találkozni. Ami nem jelenti azt, hogy a boros palackjainkat is teljesen félreállítottuk volna, sőt.

Eventrend  G nyilatkozat

Minden idők legnehezebb időszakát éli a turizmus, a vendéglátás és a rendezvénypiac.

MTA Borest - Chardonnay és pinot noir

Bármelyik irányból közelítünk is, a chardonnay és a pinot noir a szőlőfajták arisztokratái közé tartoznak. Nagyságukból az sem tud semmit levonni, hogy mindkettőből meglehetősen sok van.

borvacsora a Magyar Tudományos Akadémián

Kis beharangozóul az Akadémia Klub Étterem 2020-as év borkóstolóiról osztanám meg gondolataimat mindazokkal, akik már eddig is látogatták a Borklub alkalmait – vagy éppen mostanában csatlakoznak hozzánk.  / Mészáros Gabriella /

További cikkek >
New York Café TripAdvisor