Gasztronómiai vacsora - Március 25. - CSILLÁMPALA – Sopron és Ménes

Vegyen részt egy csodálatos gasztronómiai túrán a legfinomabb falatok, és borok kíséretében! Ezúttal “CSILLÁMPALA – Sopron és Ménes”
témájú vacsorára várjuk meghívott vendégeinket, séfünk Bencze Gergő tolmácsolásában. Vendégünk: Balla Géza

borvacsora a Magyar Tudományos Akadémián

Időpont: 2019. március 25., hétfő 18:30

(Vendégérkezés 18.30-tól, vacsora 19:00 órától)

Helyszín: Akadémiai Klub Vörösmarty-terem

(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

 

A vacsora témája: CSILLÁMPALA – Sopron és Ménes

Vacsora az ásványosség jegyében. Vendégünk: Balla Géza

 

MENÜSOR

Szürkeharcsa pirított magvakkal

Balla Géza Magyarádi fehér

A valójában mustos fehér néven ismert régi arad-hegyaljai szőlőfajta bora. Magyarád, a ménesi borvidék északi részéhez tartozó terület, innen származik maga a szőlőfajta. A bor hidegen került feldolgozásra, így könnyedsége és üdesége a legjellemzőbb. Megjelenésében épp úgy könnyedséget sugall, mint illatában. Sok-sok friss gyümölcs, citrusok, fehérhúsú mérsékelt övi gyümölcsök. Karcsú és élénk bor, remek savakkal.

š

Nyúlgerinc pácolt édesköménnyel, vadas habbal

 Ráspi Tündér

Nem egy hagyományos fehérbort kóstolunk. Aki valamelyest is ismeri Horváth József (Ráspi) borait az tudja, nem a legközérthetőbb borok ezek, viszont egyediségük és különlegességük sokakat fogyasztásra sarkall. A Fertő-tó fölötti meszes Kraftner-dűlő öregtőkés leánykája bio művelésben adja termését. Hordóban, spontán erjedt, 22 hónapig érett kis hordóban. Sötétebb aranyszín, érett, nehéz, virágos illat, meleg aromák, magas alkoholtartalom és egy leheletnyi maradékcukor teszi igazán kerekké.

 š

Medvehagyma krémleves

š

Fűszeres kacsaragu creme fraiche rozmaringos bulgurral

Wetzer Péter Kékfrankos

Wetzer Péter borait még kevesen ismerik. Tiszta, határozott és egyedi stílusa viszont már az első találkozáskor megmutatja a pincészet borainak lényegét. Koncentrált, karakterese borok minden esetben érett és egészséges szőlőből. A természethű gazdálkodás őszinte termése a palackban. Jó savak, izgalmas gyümölcsösség. Kékfrankos a javából!

Ráspi Gneisz

A soproni borász minden évben készít kékfrankost, többnyire nem is egyet. Öreg tőkékről, csillámpalás és mészköves talajról szüretelt szőlő az alapanyag. Maga a szőlőművelés és a borkészítés is a lehető legtermészetesebben zajlik. A bor extrém koncentrációt és ásványosságot mutat. A csillámpala szinte vibrálótá teszi az innen érkező borok karakterét. Komplex és intelligens bor, hosszú, gyümölcsös utóízzel.

š

Grillezett bárányfartő turbolyás csicsókával, savanyított bébi zöldségekkel, jus-vel

Balla Géza Kadarka Sziklabor

Balla Géza borai Ménes – Arad-Hegyalja – legszebb dűlőiben termő szőlőből készülnek. A kadarka nem titkoltan számára a legfontosabb szőlőfajta. Összeköt, tradícióra épít és gyönyörködtet is egyben. Ménes talajának gazdagságát tökéletesen kifejezi ez a bor. Eleganciáját teltsége sem tudja felülírni. Hecsedli, áfonya, gyömbér és határozott ásványosság jellemzi.

Balla Géza Fekete leányka Sziklabor

A fajta eredetét illetően megoszlanak a vélemények. Jelenlegi tudásunk szerint a Kárpátokon túl találták genetikai lenyomatát, ennek ellenére Ménes környékén is kitűnően érzi magát. Izgalmas szerkezet, szép savak, visszafogott tannintartalom. Kiegyensúlyozott és tartalmas bor, rengeteg gyümölccsel az utóízében.

š

Magyar kecskesajtok és sült céklás étcsokoládé-bonbon

Luka Enikő Cabernet Sauvignon

A Luka Enikő és a cabernet sauvignon soproni története példaértékű lehet bárki számára. Puha textúra, érett gyümölcsösség, finom árnyalatok és jó arányok jellemzik ezt a bort.

Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

Magyar Tudományos Akadémia zártkörű étterem

Örömmel tudatjuk, hogy szeptember 1-től zártkörű éttermünk ismételten várja klubtagjait, valamint üzleti partnereink rendezvény bekéréseit!

zarva tartas

Tájékoztatjuk kedves klubtagjainkat, hogy zártkörű éttermünk várhatóan augusztus végéig tart zárva. Megértésüket köszönjük!

Akadémia Ételfotó

Kedves hűséges Borklub tagjaink! Szomorúan írom a levelet, mert úgy tűnik, egyhamar még mindig nem tudunk találkozni. Ami nem jelenti azt, hogy a boros palackjainkat is teljesen félreállítottuk volna, sőt.

Eventrend  G nyilatkozat

Minden idők legnehezebb időszakát éli a turizmus, a vendéglátás és a rendezvénypiac.

MTA Borest - Chardonnay és pinot noir

Bármelyik irányból közelítünk is, a chardonnay és a pinot noir a szőlőfajták arisztokratái közé tartoznak. Nagyságukból az sem tud semmit levonni, hogy mindkettőből meglehetősen sok van.

borvacsora a Magyar Tudományos Akadémián

Kis beharangozóul az Akadémia Klub Étterem 2020-as év borkóstolóiról osztanám meg gondolataimat mindazokkal, akik már eddig is látogatták a Borklub alkalmait – vagy éppen mostanában csatlakoznak hozzánk.  / Mészáros Gabriella /

További cikkek >
New York Café TripAdvisor