Gasztronómiai vacsora "kerti parti" az Akadémia belső udvarán - 06.29.

Vegyen részt egy csodálatos gasztronómiai túrán a legfinomabb falatok, és a Feind Borház legjobb tételeinek kíséretében az MTA rejtélyes belső udvarán!

Frissítő gyümölcsök dinnyén tálalva az Akadémia Klub

Dátum: 2018. június 29., péntek 18.30

Helyszín: Akadémia Klub, Akadémia belső udvarán „kerti parti”

(MTA Székház, V. ker. Széchenyi tér 9.)

 

Az alábbi ételkülönlegességekből tudnak válogatni az est folyamán:

 

Európa sonkái és sajtjai:

Emmett's Earl Grey tea ízesítésű főtt sonka

(Házi készítésű ínyencség az angliai Suffolk tartományból. Az earl grey teában pácolt, bergamottal fűszerezett sonka illatos, íze pedig lágy. A királynő által is kitűntetett, kivételesen finom angol sonka)

 

Iberico Cebo

(Az "Iberico sonka" - más néven Pata Negra vagyis "fekete pata"- egy Spanyolországban készített sonkafajta. A legjobb ibériai sonkát az ibériai mangalicából készítik, akik a vágás előtti utolsó héten csak makkot fogyasztanak.)

 

Citterio Bresaola della Valtellina

(Szárított olasz marhahús intenzív színnel és füstös, édeskés aromával.)

 

Brillat Savarin áfonyás

(A Brillat Savarin tehéntejes, tripla tejszínes, brie típusú francia sajt. Krémes, vajas, gazdag, dekadens sajt. "Természetes" héja különösen vékony, ami ritkaságnak számít. Majdnem olyan finom, mint egy fagylalt, főleg az áfonyás külső rétegnek köszönhetően. Az illusztris francia gasztronómus, Anthelme Brillat-Savarin után nevezték el.)

 

Quattro Latti négytejes sajt

(Négy különböző tejből készült olasz sajt.)

 

Manchego Semicurado (3 hó)

(A Manchego a legismertebb és legkedveltebb juhtejes sajt Spanyolországban. Formája jellegzetes, melyet az eszpartófüves érlelésnek köszönhetően kap, amil cikkcakkos mintát hagy a sajt oldalán. Ezt a sajtot kizárólag a Manchego fajtájú juh teljes tejéből készítik. Zárt héjának színe a sárgától a világosbarnáig változhat. Halványsárga vagy elefántcsontszínű tésztája tömör, ruganyos, kissé egyenetlen apró lyukakkal tarkított. Íze karakteres.)

š

Libamáj különleges és hétköznapi formái:

Libamáj rilette kávés csokoládéval, bogyós gyümölcsökkel

Füstölt máj mogyorókrémmel

Máj zsírjával, lecsóval, friss kenyerekkel

Pisztáciás libamáj bonbon

Libamáj lekvárokkal, mákos kaláccsal

š

Megújult magyar grillkonyha:

Fogasfilé sült almával

Tanyasi jérce bőrével, paprikás és tejföl habbal, pirított nudlival, tökmagolajjal

Bébicsülök sárgaborsópürével, színes és ropogós burgonyákkal, céklával

Mentás tökfőzelék vargányával

š

Desszertjeink:

Csokoládé és bodza fagylalt

Eszterházy-torta

Gyümölcs jégen

 

Vendégünk a Feind Borház.

Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

kiváló desszert bort kóstolhattak évkezdő gasztronómiai vacsoránkon

A farsangi és báli szezonban rendeztük meg idei első borvacsoránkat. Az elegáns rendezvényen noha táncra nem került sor, a kiváló hangulatról a gasztronómiai remekek és a nagyszerű borok gondoskodtak. Elöljáróban azonban nézzünk kicsit utána mit is érdemes tudni erről az időszakról!

Porto Douro Vineyards

Magyar füleknek ismerősen cseng az “Oportó” szó, hiszen a főleg a villányi borvidéken kedvelt könnyed, jóivású vörösbort adó kékszőlőnek, a portugiesernek ez volt a leánykori neve. De mivel sem a bornak, sem pedig a szőlőfajtának nincs köze Portugália második legnagyobb városához, Portóhoz, így az EU tagságunkkal párhuzamosan el kellett a jól ismert névtől búcsúzni.

Tokaji szőlő

Sok szempontból a legfontosabb - és a külföldieknek talán az egyedüli ismert - borvidékünkről nyilván mindenki hallott, hiszen Kölcsey Ferenc neves költeményében, a Himnuszban is említésre került. Bízunk benne, hogy nincs magyar ember, aki ne ivott volna tokaji bort. Az utóbbi közel két évtizedben azonban óriási változások zajlanak Tokaj-Hegyalján, így talán nem haszontalan sorra vennünk a tokaji borstílusokat.

Sherry-s hordók előtt

Ha az ún. erősített borok eltűnésére gondolok, eszembe jut a fenti latin mondás: így múlik el a világ dicsősége. Még pár évtizede elképzelhetetlen volt, hogy egy jobb angol klubban vagy családnál a vacsora ne egy száraz sherryvel kezdődjön és ne egy édes portói borral végződjön.

Gasztronómiai estünk az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia éttermében talán 1999 óta szervezünk borkóstolóval kísért vacsorákat.

Ha Itáliában, Spanyolországban borvidékekre vetődik az érdeklődő, se szeri se száma a nemesi neveknek: márkik sokaságát ismeri a borvilág.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor