Gasztronómiai vacsora az “MTA Bora 2018” nyertes tételeivel - Május 14.

Vegyen részt egy csodálatos gasztronómiai túrán a legfinomabb falatok, és az “MTA Bora 2018” nyertes tételeinek kíséretében! 

Étel- és bor különlegességek az Akadémia Klub gasztronómiai vacsoráján

Dátum: 2017. május 14., hétfő 18.30

Helyszín: Akadémia Klub, Kodály-, és Vörösmarty-terme

(MTA Székház, V. ker. Széchenyi tér 9.)

 

Bemutatkoznak az “MTA Bora 2018” borkiválasztás nyertes borai

 

Aperitif

Szöllősi Rosé, 2017, Szöllősi Pince
MTA Bora, középkategória rozéborai

š

Amuse bouche

Jércesült szarvassonkával és zöldspárgával

 

Menü
Szójában pácolt lazac kéksajtkrémmel, paradicsomokkal
Szent György-hegyi Chardonnay, 2017, Nyári Pince

MTA Bora, középkategória fehérborai

š

Málnaleves vaníliazselével

š

Fehérmorzsás szürkeharcsa újburgonyával és uborkatatárral

Száka Olaszrizling, Figula Pince, 2015

MTA Bora, felső kategória fehérborai

š

Bikafartő töklecsós nudlival
Immortal Cuvée, 2015, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete

MTA Bora, középkategória vörösborai
Villányi Cabernet Sauvignon Premium 2012, Koch Borászat

MTA Bora, felső kategória vörösborai

š

Vaníliamousse gyümölcslekvárokkal, üvegcukorral
Zsófia Cuvée, 2016, Pelle Pince

MTA Bora, középkategória félédes-édes borai

Kávé tejjel

Ásványvíz





Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galéria











CIKKEK

kiváló desszert bort kóstolhattak évkezdő gasztronómiai vacsoránkon

A farsangi és báli szezonban rendeztük meg idei első borvacsoránkat. Az elegáns rendezvényen noha táncra nem került sor, a kiváló hangulatról a gasztronómiai remekek és a nagyszerű borok gondoskodtak. Elöljáróban azonban nézzünk kicsit utána mit is érdemes tudni erről az időszakról!

Porto Douro Vineyards

Magyar füleknek ismerősen cseng az “Oportó” szó, hiszen a főleg a villányi borvidéken kedvelt könnyed, jóivású vörösbort adó kékszőlőnek, a portugiesernek ez volt a leánykori neve. De mivel sem a bornak, sem pedig a szőlőfajtának nincs köze Portugália második legnagyobb városához, Portóhoz, így az EU tagságunkkal párhuzamosan el kellett a jól ismert névtől búcsúzni.

Tokaji szőlő

Sok szempontból a legfontosabb - és a külföldieknek talán az egyedüli ismert - borvidékünkről nyilván mindenki hallott, hiszen Kölcsey Ferenc neves költeményében, a Himnuszban is említésre került. Bízunk benne, hogy nincs magyar ember, aki ne ivott volna tokaji bort. Az utóbbi közel két évtizedben azonban óriási változások zajlanak Tokaj-Hegyalján, így talán nem haszontalan sorra vennünk a tokaji borstílusokat.

Sherry-s hordók előtt

Ha az ún. erősített borok eltűnésére gondolok, eszembe jut a fenti latin mondás: így múlik el a világ dicsősége. Még pár évtizede elképzelhetetlen volt, hogy egy jobb angol klubban vagy családnál a vacsora ne egy száraz sherryvel kezdődjön és ne egy édes portói borral végződjön.

Gasztronómiai estünk az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia éttermében talán 1999 óta szervezünk borkóstolóval kísért vacsorákat.

Ha Itáliában, Spanyolországban borvidékekre vetődik az érdeklődő, se szeri se száma a nemesi neveknek: márkik sokaságát ismeri a borvilág.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor