Gasztronómiai vacsora - Szeptember 17. - Szüreti vacsora Szentesi Józseffel (Szentesi Pince)

Vegyen részt egy csodálatos gasztronómiai túrán a legfinomabb falatok, és borok kíséretében! Ezúttal Szentesi József szüreti vacsorájával (Szentesi Pince) várjuk meghívott vendégeinket, séfünk Bencze Gergő tolmácsolásában.

Akadémia Klub gasztronómiai fogás

Dátum: 2018. szeptember 17., 18.30
Helyszín: Akadémia Klub, Vörösmarty- és Kodály-terem
(MTA Székház, V. ker. Széchenyi István tér 9.)
Szüreti vacsora Szentesi Józseffel (Szentesi Pince)

Menüsor

Aperitif: Rajnai rizling pezsgő, 2015

š

Füstölt angolna hónapos retekkel, pisztráng kaviárral és barna kenyérmorzsával

Cuvée (Lisztes, fehér gohér, zöldszilváni), 2016

 š

Paprikakrémleves friss kecskesajttal

 š

Nyúlgerinc vargányás burgonyával, színes bébi zöldségekkel

Feketefájú bajor, 2016
 š

Borjú ossobuco fűszeres őszi almával, tejföl gombóccal   

Tarcali kék, 2016
Laska, 2017
  š

Kapros túrótorta krémsajt habbal
Zengő, 2017
š
Kávé tejjel
Ásványvíz





Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galéria











CIKKEK

kiváló desszert bort kóstolhattak évkezdő gasztronómiai vacsoránkon

A farsangi és báli szezonban rendeztük meg idei első borvacsoránkat. Az elegáns rendezvényen noha táncra nem került sor, a kiváló hangulatról a gasztronómiai remekek és a nagyszerű borok gondoskodtak. Elöljáróban azonban nézzünk kicsit utána mit is érdemes tudni erről az időszakról!

Porto Douro Vineyards

Magyar füleknek ismerősen cseng az “Oportó” szó, hiszen a főleg a villányi borvidéken kedvelt könnyed, jóivású vörösbort adó kékszőlőnek, a portugiesernek ez volt a leánykori neve. De mivel sem a bornak, sem pedig a szőlőfajtának nincs köze Portugália második legnagyobb városához, Portóhoz, így az EU tagságunkkal párhuzamosan el kellett a jól ismert névtől búcsúzni.

Tokaji szőlő

Sok szempontból a legfontosabb - és a külföldieknek talán az egyedüli ismert - borvidékünkről nyilván mindenki hallott, hiszen Kölcsey Ferenc neves költeményében, a Himnuszban is említésre került. Bízunk benne, hogy nincs magyar ember, aki ne ivott volna tokaji bort. Az utóbbi közel két évtizedben azonban óriási változások zajlanak Tokaj-Hegyalján, így talán nem haszontalan sorra vennünk a tokaji borstílusokat.

Sherry-s hordók előtt

Ha az ún. erősített borok eltűnésére gondolok, eszembe jut a fenti latin mondás: így múlik el a világ dicsősége. Még pár évtizede elképzelhetetlen volt, hogy egy jobb angol klubban vagy családnál a vacsora ne egy száraz sherryvel kezdődjön és ne egy édes portói borral végződjön.

Gasztronómiai estünk az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia éttermében talán 1999 óta szervezünk borkóstolóval kísért vacsorákat.

Ha Itáliában, Spanyolországban borvidékekre vetődik az érdeklődő, se szeri se száma a nemesi neveknek: márkik sokaságát ismeri a borvilág.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor