Hercegi pincészet az Akadémia Klubban

Ha Itáliában, Spanyolországban borvidékekre vetődik az érdeklődő, se szeri se száma a nemesi neveknek: márkik sokaságát ismeri a borvilág.

Esterházy pincészet

Toszkánában talán Frescobaldi a legrégebbi név, ők már 28 generáció óta készítenek bort. Az Antinorik csak 26, a Mazzei család csak 1435-től, azaz most a 24. generáció készíti a chiantikat. De az első olasz miniszterelnök, Cavour grófjának családja is jeles borkészítő volt Piemontban. Rioja  - talán a legismertebb spanyol borvidék - is bővelkedik márkikban: Murrieta vagy éppen Riscal, akinek borászatát a híres amerikai építész Frank Ghery tervezte.

 

Nálunk mára eltérő a helyzet, hiszen az államosítást követően eltűntek a magyar nemesek a borvilágból is, a nyitást követően pedig csak csak kevesen mertek újra belevágni. Pedig az egyházak mellett az első, illetve a II. világháborúig meghatározó szerepük volt. Ma talán az Andrássy, a Gróf Degenfeld pincészetek nevei emlékeztetnek erre a korra. Magyarország és talán az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb nemesi családja a Csallóközből származó Esterházyak voltak. A grófi ágnak Tatán még pezsgőgyára is volt, de a hercegi ág fertődi és kismartoni (Eisenstadt) kastélyát mindenki ismeri, hiszen mindkettőben mintegy 30 esztendeig dolgozott Joseph Haydn, a kor meghatározó zeneszerzője. A kismartoni kastély alatt pedig ötszáz éves nagyszerű pincét talál a látogató, amely ma borászati múzeum. Volt idő, amikor 280 ezer liter bort tároltak itt! Az 1758-as alapítású Esterházy borászat Ausztria egyik legrégebbi pincészete, amely már rég kinőtte a kastélyt és 2006 óta az alig pár kilométerre lévő Darázsfalu (Trausdorf) határában felépített ultramodern és a XXI. század igényeinek is megfelelő új borászatban fogadja a szőlőt, no és a látogatókat. Pár éve fejújították a borászat mögötti “Kalandahaust” (afféle csűr), ahol nagyszerű rendezvények sokaságát szervezik azóta.

 

A Fertő tó és a Lajta-hegység környékén évszázadok óta kitűnő borok teremnek, köszönhetően a változatos talajnak, a lajtai mészkőnek és a sekély Fertő tó által biztosított mezoklímának. Így nem csoda, hogy a őshonosnak számító szőlőfajták, a Blaufrankisch, a Zweigelt, a zöldveltelini mellett a nemzetközi fajták is szép eredményeket mutatnak.

 

Az Etyeki Kúria borászat, amely már többször volt klubunk vendége, “testvér pincészete” az Esterházynak, a borkészítés egységes filozófia mellett történik. Mindig öröm felfedezni, ha egy csapatban magyarokat is találunk. Arti Milán az Esterházy Pincészet szőlészeti ágazatvezetője, a szőlőfajták és a szőlőtermő területek kitűnő ismerője. A borászat munkáját hosszú évek óta Stéphane Derenoncourt csapata segíti tanácsadóként. A híres borász 1997 óta dolgozik konzultánsként jeles bordeaux-i borászatoknál, de csapata rendszeresen megfordul Itáliában, a kaliforniai Napa-völgyben, de még Indiában is. Figyelmük a legapróbb részletekre is kiterjed. e “jóból” természetesen részesül az Etyeki Kúria is.

 

2017. november 20-án immáron másodszor lesz vendégünk az Esterházy Pincészet. Az ételsort kísérő kitűnő borokat a pincészet vezetője Stefan Tscheppe mutatja be vendégeinknek. Kedvcsinálónak álljon itt az étel- és italsor:

 

Aperitif:   Hagyományos palackos erjesztésű pezsgő, Blanc de Noirs

Tempurált polip jércehálóval, citromvinaigrette salátákkal

Sauvignon Blanc, 2016

Grillezett nyúlgerinc körtekaramellel

Chardonnay Leithaberg, 2016

Bárányborda és szarvasbélszín mákoskalács-felfújttal, sütőtökpürével

Blaufränkisch Leithaberg, 2015

Merlot Schneiderteil, 2013

Vanília sorbet

Blue’ 61

(Márványos, lágypenészes kéksajt, vörös áfonyában érlelve)

Trockenbeerenauslese

 

Egészségükre!

Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

Magyar Tudományos Akadémia zártkörű étterem

Örömmel tudatjuk, hogy szeptember 1-től zártkörű éttermünk ismételten várja klubtagjait, valamint üzleti partnereink rendezvény bekéréseit!

zarva tartas

Tájékoztatjuk kedves klubtagjainkat, hogy zártkörű éttermünk várhatóan augusztus végéig tart zárva. Megértésüket köszönjük!

Akadémia Ételfotó

Kedves hűséges Borklub tagjaink! Szomorúan írom a levelet, mert úgy tűnik, egyhamar még mindig nem tudunk találkozni. Ami nem jelenti azt, hogy a boros palackjainkat is teljesen félreállítottuk volna, sőt.

Eventrend  G nyilatkozat

Minden idők legnehezebb időszakát éli a turizmus, a vendéglátás és a rendezvénypiac.

MTA Borest - Chardonnay és pinot noir

Bármelyik irányból közelítünk is, a chardonnay és a pinot noir a szőlőfajták arisztokratái közé tartoznak. Nagyságukból az sem tud semmit levonni, hogy mindkettőből meglehetősen sok van.

borvacsora a Magyar Tudományos Akadémián

Kis beharangozóul az Akadémia Klub Étterem 2020-as év borkóstolóiról osztanám meg gondolataimat mindazokkal, akik már eddig is látogatták a Borklub alkalmait – vagy éppen mostanában csatlakoznak hozzánk.  / Mészáros Gabriella /

További cikkek >
New York Café TripAdvisor