Hercegi pincészet az Akadémia Klubban

Ha Itáliában, Spanyolországban borvidékekre vetődik az érdeklődő, se szeri se száma a nemesi neveknek: márkik sokaságát ismeri a borvilág.

Esterházy pincészet

Toszkánában talán Frescobaldi a legrégebbi név, ők már 28 generáció óta készítenek bort. Az Antinorik csak 26, a Mazzei család csak 1435-től, azaz most a 24. generáció készíti a chiantikat. De az első olasz miniszterelnök, Cavour grófjának családja is jeles borkészítő volt Piemontban. Rioja  - talán a legismertebb spanyol borvidék - is bővelkedik márkikban: Murrieta vagy éppen Riscal, akinek borászatát a híres amerikai építész Frank Ghery tervezte.

 

Nálunk mára eltérő a helyzet, hiszen az államosítást követően eltűntek a magyar nemesek a borvilágból is, a nyitást követően pedig csak csak kevesen mertek újra belevágni. Pedig az egyházak mellett az első, illetve a II. világháborúig meghatározó szerepük volt. Ma talán az Andrássy, a Gróf Degenfeld pincészetek nevei emlékeztetnek erre a korra. Magyarország és talán az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb nemesi családja a Csallóközből származó Esterházyak voltak. A grófi ágnak Tatán még pezsgőgyára is volt, de a hercegi ág fertődi és kismartoni (Eisenstadt) kastélyát mindenki ismeri, hiszen mindkettőben mintegy 30 esztendeig dolgozott Joseph Haydn, a kor meghatározó zeneszerzője. A kismartoni kastély alatt pedig ötszáz éves nagyszerű pincét talál a látogató, amely ma borászati múzeum. Volt idő, amikor 280 ezer liter bort tároltak itt! Az 1758-as alapítású Esterházy borászat Ausztria egyik legrégebbi pincészete, amely már rég kinőtte a kastélyt és 2006 óta az alig pár kilométerre lévő Darázsfalu (Trausdorf) határában felépített ultramodern és a XXI. század igényeinek is megfelelő új borászatban fogadja a szőlőt, no és a látogatókat. Pár éve fejújították a borászat mögötti “Kalandahaust” (afféle csűr), ahol nagyszerű rendezvények sokaságát szervezik azóta.

 

A Fertő tó és a Lajta-hegység környékén évszázadok óta kitűnő borok teremnek, köszönhetően a változatos talajnak, a lajtai mészkőnek és a sekély Fertő tó által biztosított mezoklímának. Így nem csoda, hogy a őshonosnak számító szőlőfajták, a Blaufrankisch, a Zweigelt, a zöldveltelini mellett a nemzetközi fajták is szép eredményeket mutatnak.

 

Az Etyeki Kúria borászat, amely már többször volt klubunk vendége, “testvér pincészete” az Esterházynak, a borkészítés egységes filozófia mellett történik. Mindig öröm felfedezni, ha egy csapatban magyarokat is találunk. Arti Milán az Esterházy Pincészet szőlészeti ágazatvezetője, a szőlőfajták és a szőlőtermő területek kitűnő ismerője. A borászat munkáját hosszú évek óta Stéphane Derenoncourt csapata segíti tanácsadóként. A híres borász 1997 óta dolgozik konzultánsként jeles bordeaux-i borászatoknál, de csapata rendszeresen megfordul Itáliában, a kaliforniai Napa-völgyben, de még Indiában is. Figyelmük a legapróbb részletekre is kiterjed. e “jóból” természetesen részesül az Etyeki Kúria is.

 

2017. november 20-án immáron másodszor lesz vendégünk az Esterházy Pincészet. Az ételsort kísérő kitűnő borokat a pincészet vezetője Stefan Tscheppe mutatja be vendégeinknek. Kedvcsinálónak álljon itt az étel- és italsor:

 

Aperitif:   Hagyományos palackos erjesztésű pezsgő, Blanc de Noirs

Tempurált polip jércehálóval, citromvinaigrette salátákkal

Sauvignon Blanc, 2016

Grillezett nyúlgerinc körtekaramellel

Chardonnay Leithaberg, 2016

Bárányborda és szarvasbélszín mákoskalács-felfújttal, sütőtökpürével

Blaufränkisch Leithaberg, 2015

Merlot Schneiderteil, 2013

Vanília sorbet

Blue’ 61

(Márványos, lágypenészes kéksajt, vörös áfonyában érlelve)

Trockenbeerenauslese

 

Egészségükre!

Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

borvacsora a Magyar Tudományos Akadémián

Kis beharangozóul az Akadémia Klub Étterem 2020-as év borkóstolóiról osztanám meg gondolataimat mindazokkal, akik már eddig is látogatták a Borklub alkalmait – vagy éppen mostanában csatlakoznak hozzánk.  / Mészáros Gabriella /

kiváló desszert bort kóstolhattak évkezdő gasztronómiai vacsoránkon

A farsangi és báli szezonban rendeztük meg idei első borvacsoránkat. Az elegáns rendezvényen noha táncra nem került sor, a kiváló hangulatról a gasztronómiai remekek és a nagyszerű borok gondoskodtak. Elöljáróban azonban nézzünk kicsit utána mit is érdemes tudni erről az időszakról!

Porto Douro Vineyards

Magyar füleknek ismerősen cseng az “Oportó” szó, hiszen a főleg a villányi borvidéken kedvelt könnyed, jóivású vörösbort adó kékszőlőnek, a portugiesernek ez volt a leánykori neve. De mivel sem a bornak, sem pedig a szőlőfajtának nincs köze Portugália második legnagyobb városához, Portóhoz, így az EU tagságunkkal párhuzamosan el kellett a jól ismert névtől búcsúzni.

Tokaji szőlő

Sok szempontból a legfontosabb - és a külföldieknek talán az egyedüli ismert - borvidékünkről nyilván mindenki hallott, hiszen Kölcsey Ferenc neves költeményében, a Himnuszban is említésre került. Bízunk benne, hogy nincs magyar ember, aki ne ivott volna tokaji bort. Az utóbbi közel két évtizedben azonban óriási változások zajlanak Tokaj-Hegyalján, így talán nem haszontalan sorra vennünk a tokaji borstílusokat.

Sherry-s hordók előtt

Ha az ún. erősített borok eltűnésére gondolok, eszembe jut a fenti latin mondás: így múlik el a világ dicsősége. Még pár évtizede elképzelhetetlen volt, hogy egy jobb angol klubban vagy családnál a vacsora ne egy száraz sherryvel kezdődjön és ne egy édes portói borral végződjön.

Gasztronómiai estünk az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia éttermében talán 1999 óta szervezünk borkóstolóval kísért vacsorákat.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor