Chardonnay és pinot noir – nagyágyúk vagy koronahercegek?
augusztus 3, 2022Mire készüljünk egy díszvacsorán?
augusztus 3, 2022Húsvéti jókívánságok és receptek a borklub tagjainak
Talán most családi körben nyílik alkalom arra, hogy visszaemlékezzünk, netán új terveket szőjünk jövőbéli kóstolásokról. Számomra annyi örömöt hoz ez az időszak, hogy régóta kallódó könyvemet végre úgy tűnik, be tudom fejezni. Mi másról is szólna, mint ételekről és borokról. Lassan harminc éve gyűjtögetem úton-útfélen az anyagot, most volt időm szavakba is önteni mindazt, amit tapasztalatként már magam mögött tudhatok. Bízom benne, hogy már mindenki beszerezte az ünnepi fogásokhoz szükséges kellékeket is. Szeretném most közreadni két kedvelt ételem receptjét, ami nálunk biztosan ott lesz az ünnepi asztalon. Az aszút ne feledjük, az a legfontosabb.
Áldott, békés Húsvétot kívánok! Mészáros Gabriella 2020. április 10.
Foszlós kalács alap tészta:
15-20 gr só, 100 gr cukor, 15 gr vaníliás cukor, 70 gr vaj, 270 ml 1,5%-os tej és víz keveréke, a víz ne legyen több 0,5 dl-nél 2 db tojás sárgája, 100 gr rétesliszt, 260 gr kenyérliszt (BL80), 300 gr sima liszt (BL55), 11 gr szárazélesztő, vagy cca 2,5 dkg élesztő és egy tojás felverve a kenéshez.
Fontos: minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie, kb. 2 órát kell melegíteni ahhoz, hogy jól sikerüljön.
A lisztet leszitáljuk, egy csipet sót és egy csomag vaníliás cukrot adunk hozzá. 2,7 dl tejet a vízzel meglangyosítunk, 7 dkg margarint megolvasztunk. A liszt közepébe fúrt mélyedésbe tesszük az élesztőt és az egy evőkanál cukrot, majd egy villa segítségével kb. 1 dl tejjel összekeverjük ezt a mélyedésnyi kovászt. Ekkor a maradék tejet, az olvasztott margarint, a 2 tojás sárgáját, 1 evőkanál cukrot is hozzákeverjük a masszához, majd a villáról kézi dagasztóra váltunk. Kb. 25 perc alatt hólyagosra dolgozzuk azt, megszórjuk liszttel és meleg helyen 45 perc alatt kétszeresére kelesztjük. A meleg helyet én úgy biztosítom, hogy a sütőt 50 fokosra előmelegítem, aztán lezárom, és ebbe a melegbe száműzöm a letakart edényt. Az első kelesztés után a tésztát átgyúrjuk, majd beledolgozunk 10 dkg mazsolát. Ha van hozzá kedvünk és időnk, tehetünk bele pár marék durvára vágott diót, aprított étcsokit vagy más aszalt gyümölcsöt (libamájhoz diót és mazsolát szoktam használni). Aztán egy kicsi veknivé hengergetjük a kalácsot és sütőpapírral kibélelt formába tesszük (nálunk ez a megszokott 30 centis kenyérforma, de használható hozzá gyümölcskenyér forma is), konyharuhával letakarjuk és az újra bemelegített sütőben 30-45 perc alatt kétszeresére kelesztjük. Ismétlem: a sütőt csak felmelegítem 50 fokosra, aztán elzárom, és a visszamaradt hőben hagyom, hogy keljen a tészta. Ha szép magasra feljött a tészta, akkor 20 percig 210 fokon, majd 10 percig 180 fokon készre sütjük a kalácsot. Hogy szebb legyen a teteje (fényes) sütés közben langyos, cukros tejjel lehet a tetejét kenegetni!
Libamáj hab
(6-8 személyre)
Hozzávalók:
1 kb. 50-60 dgk-os nagyon friss liba, vagy kacsamáj, 2,5 dl friss tejszíncsipet reszelt szerecsendió, só, 1 evőkanál konyak, 1 evőkanál édes tokaji bor, aszalt kajszibarack, édes tokaji bor a barack párolásához
A májat megmossuk, lecsepegtetjük. Egészben lassan megsütjük, majd finom reszelőn lereszeljük, úgy, hogy semmiféle ér vagy hájdarab ne maradhasson benne. A tejszínből kemény habot verünk és óvatosan összeforgatjuk a lereszelt májjal, ízlés szerinti sóval, lehetőleg frissen reszelt csipetnyi szerecsendióval, konyakkal és borral. Közben az aszalt kajszit 8-10 perc alatt annyira pároljuk csak át, hogy a bor íze mindenütt átjárja. Készíthetjük aszalt körtével is, vagy friss fügével, mindkettő nagyon jól illik a májhoz és a tokaji borokhoz. Friss házi kalácsot és a gyümölcsöt kínáljuk hozzá. Nagyon tömény, nem lehet belőle sokat enni!