Hét bor viselheti az MTA bora 2017 kitüntető címet

Február végén azt ígértük a kedves olvasónak, hogy visszatérünk a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2017 bormustra eredményeire is. Nos, április 4-én az Akadémiai Klub adott helyet a díjátadónak. Borászok, újságírók, a zsűri tagjai jelenlétében adta át az okleveleket Vékás Lajos akadémikus, az MTA alelnöke a pincészetek képviselőinek.

2017 legjobb borai

Tizenhárom magyar és egy határon túli borvidék ötvenegy pincészetének százhuszonhat bora versengett az MTA Bora 2017 Borverseny díjaiért. A borszakértőkből, borértő kutatókból álló bírálóbizottság elnöke Freund Tamás akadémikus, az MTA alelnöke, a Magyar Bor Akadémia tagja volt. A testület társelnökei Niszkács Miklós újságíró, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, valamint Hajós György, az MTA doktora, professor emeritus voltak.

 

Tokajból érkezett a legtöbb nevezés - már nem először a verseny történetében. A friss, üde fehérborokból érkezett a legtöbb, rozéból, illetve a közép kategória vöröseiből pedig talán a legkevesebb. De ezek között is akadt a címre méltó minta. A szervezők sajnálták, hogy ebben az esztendőben Sopronból, a Pannonhalmi, a Móri borvidékről egyáltalán nem érkezett nevezés, Etyek-Buda, Eger, Balatonboglár pedig csak néhány tétellel képviseltette magát.

 

Fotó: mta.hu/ Szigeti Tamás

 

A legkiegyenlítettebb mezőny a közép kategória félédes/édes borainál és a desszertboroknál alakult ki. Jól bizonyítja ezt, hogy ez utóbbi kategóriában az MTA Bora mellett további hat tétel érdemelt arany érmet. A közép kategória félédes/édes borai közül számos a desszertbor kategóriában is megállta volna helyét minősége alapján.

 

Amikor először írták a pályázati felhívást erre a versenyre, cél volt az őshonosnak tartott, vagy a Kárpát-medencében igen régen jelenlévő fajták támogatása: e törekvés most inkább a fehérboroknál érvényesült. A vörösborok esetében még mindig a világfajták vezetik a sort. Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és az ezekből készített házasítások kerültek a zsűri poharaiba, kadarka, kékfrankos, de még bikavér is csak elvétve akad a beküldött minták között.

 

A két édes bor kategória borai élményt jelentettek a zsűrinek és a díjátadó közönségének egyaránt. Bizton állíthatjuk, az arany érmes desszertborok bármelyik külföldi versenyen is élre kerülhetnének.

 


Az MTA Bora 2017 Borverseny díjnyertes borai

 

Felső kategória desszertborai

Nagy aranyérmes bor

Pelle Pince – Tokaji aszú 2013

Aranyérmes borok:

Patrícius Borház – Tokaji 6 puttonyos aszú 2008

Royal Tokaji Borászati Zrt. – Royal Tokaji 6 puttonyos aszú 2013

Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet Kft. – 6 puttonyos aszú 2007

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Hangavári Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Grand Tokaj – Grand Tokaj Tokaji Aszú 2013

 

Felső kategóriás fehérborok

Nagy aranyérmes bor

Pajzos Pincészet – Furmint Selection 2015

Aranyérmes borok

Tornai Pincészet – Top Selection Grófi Juhfark 2015

 

Felső kategóriás vörösborok

Nagy aranyérmes bor

Takler Borbirtok – Takler Cabernet Franc Reserve 2009

Aranyérmes borok

Bock Borászat – Bock Capella 2008

 

Középkategóriás száraz/félszáraz fehérborok

 1. helyezett: HillTop – Kamocsay Ihlet Cuvée 2015
 2. helyezett: Holdvölgy – Hold and Hollo Dry 2014
 3. helyezett: Grand Tokaj – Grand Tokaj Furmint 2015

Középkategóriás félédes/édes fehérborok

 1. helyezett: Pannon Tokaj – Tokaji Fordítás 2014
 2. helyezett: Pelle Pincészet – Tokaji Szamorodni 2014
 3. helyezett: Patricius Borház – Tokaji Késői szüretelésű Katinka 2015

Középkategóriás vörösborok

 1. helyezett: Etyeki Kúria – Kúria Red 2015
 2. helyezett: Kovács Nimród Borászat – Rhapsody Bikavér 2013
 3. helyezett: Heimann Családi Birtokbor 2014

Középkategóriás rozéborok

 1. helyezett: Feind Borház – Cabernet Rosé 2016
 2. helyezett: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Gál Kékfrankos Rozé 2016
 3. helyezett: Szende Pince – Rosé Cuvée 2016
Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

kiváló desszert bort kóstolhattak évkezdő gasztronómiai vacsoránkon

A farsangi és báli szezonban rendeztük meg idei első borvacsoránkat. Az elegáns rendezvényen noha táncra nem került sor, a kiváló hangulatról a gasztronómiai remekek és a nagyszerű borok gondoskodtak. Elöljáróban azonban nézzünk kicsit utána mit is érdemes tudni erről az időszakról!

Porto Douro Vineyards

Magyar füleknek ismerősen cseng az “Oportó” szó, hiszen a főleg a villányi borvidéken kedvelt könnyed, jóivású vörösbort adó kékszőlőnek, a portugiesernek ez volt a leánykori neve. De mivel sem a bornak, sem pedig a szőlőfajtának nincs köze Portugália második legnagyobb városához, Portóhoz, így az EU tagságunkkal párhuzamosan el kellett a jól ismert névtől búcsúzni.

Tokaji szőlő

Sok szempontból a legfontosabb - és a külföldieknek talán az egyedüli ismert - borvidékünkről nyilván mindenki hallott, hiszen Kölcsey Ferenc neves költeményében, a Himnuszban is említésre került. Bízunk benne, hogy nincs magyar ember, aki ne ivott volna tokaji bort. Az utóbbi közel két évtizedben azonban óriási változások zajlanak Tokaj-Hegyalján, így talán nem haszontalan sorra vennünk a tokaji borstílusokat.

Sherry-s hordók előtt

Ha az ún. erősített borok eltűnésére gondolok, eszembe jut a fenti latin mondás: így múlik el a világ dicsősége. Még pár évtizede elképzelhetetlen volt, hogy egy jobb angol klubban vagy családnál a vacsora ne egy száraz sherryvel kezdődjön és ne egy édes portói borral végződjön.

Gasztronómiai estünk az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia éttermében talán 1999 óta szervezünk borkóstolóval kísért vacsorákat.

Esterházy pincészet

Ha Itáliában, Spanyolországban borvidékekre vetődik az érdeklődő, se szeri se száma a nemesi neveknek: márkik sokaságát ismeri a borvilág.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor