Hét bor viselheti az MTA bora 2017 kitüntető címet

Február végén azt ígértük a kedves olvasónak, hogy visszatérünk a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2017 bormustra eredményeire is. Nos, április 4-én az Akadémiai Klub adott helyet a díjátadónak. Borászok, újságírók, a zsűri tagjai jelenlétében adta át az okleveleket Vékás Lajos akadémikus, az MTA alelnöke a pincészetek képviselőinek.

2017 legjobb borai

Tizenhárom magyar és egy határon túli borvidék ötvenegy pincészetének százhuszonhat bora versengett az MTA Bora 2017 Borverseny díjaiért. A borszakértőkből, borértő kutatókból álló bírálóbizottság elnöke Freund Tamás akadémikus, az MTA alelnöke, a Magyar Bor Akadémia tagja volt. A testület társelnökei Niszkács Miklós újságíró, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, valamint Hajós György, az MTA doktora, professor emeritus voltak.

 

Tokajból érkezett a legtöbb nevezés - már nem először a verseny történetében. A friss, üde fehérborokból érkezett a legtöbb, rozéból, illetve a közép kategória vöröseiből pedig talán a legkevesebb. De ezek között is akadt a címre méltó minta. A szervezők sajnálták, hogy ebben az esztendőben Sopronból, a Pannonhalmi, a Móri borvidékről egyáltalán nem érkezett nevezés, Etyek-Buda, Eger, Balatonboglár pedig csak néhány tétellel képviseltette magát.

 

Fotó: mta.hu/ Szigeti Tamás

 

A legkiegyenlítettebb mezőny a közép kategória félédes/édes borainál és a desszertboroknál alakult ki. Jól bizonyítja ezt, hogy ez utóbbi kategóriában az MTA Bora mellett további hat tétel érdemelt arany érmet. A közép kategória félédes/édes borai közül számos a desszertbor kategóriában is megállta volna helyét minősége alapján.

 

Amikor először írták a pályázati felhívást erre a versenyre, cél volt az őshonosnak tartott, vagy a Kárpát-medencében igen régen jelenlévő fajták támogatása: e törekvés most inkább a fehérboroknál érvényesült. A vörösborok esetében még mindig a világfajták vezetik a sort. Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és az ezekből készített házasítások kerültek a zsűri poharaiba, kadarka, kékfrankos, de még bikavér is csak elvétve akad a beküldött minták között.

 

A két édes bor kategória borai élményt jelentettek a zsűrinek és a díjátadó közönségének egyaránt. Bizton állíthatjuk, az arany érmes desszertborok bármelyik külföldi versenyen is élre kerülhetnének.

 


Az MTA Bora 2017 Borverseny díjnyertes borai

 

Felső kategória desszertborai

Nagy aranyérmes bor

Pelle Pince – Tokaji aszú 2013

Aranyérmes borok:

Patrícius Borház – Tokaji 6 puttonyos aszú 2008

Royal Tokaji Borászati Zrt. – Royal Tokaji 6 puttonyos aszú 2013

Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet Kft. – 6 puttonyos aszú 2007

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Hangavári Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Grand Tokaj – Grand Tokaj Tokaji Aszú 2013

 

Felső kategóriás fehérborok

Nagy aranyérmes bor

Pajzos Pincészet – Furmint Selection 2015

Aranyérmes borok

Tornai Pincészet – Top Selection Grófi Juhfark 2015

 

Felső kategóriás vörösborok

Nagy aranyérmes bor

Takler Borbirtok – Takler Cabernet Franc Reserve 2009

Aranyérmes borok

Bock Borászat – Bock Capella 2008

 

Középkategóriás száraz/félszáraz fehérborok

 1. helyezett: HillTop – Kamocsay Ihlet Cuvée 2015
 2. helyezett: Holdvölgy – Hold and Hollo Dry 2014
 3. helyezett: Grand Tokaj – Grand Tokaj Furmint 2015

Középkategóriás félédes/édes fehérborok

 1. helyezett: Pannon Tokaj – Tokaji Fordítás 2014
 2. helyezett: Pelle Pincészet – Tokaji Szamorodni 2014
 3. helyezett: Patricius Borház – Tokaji Késői szüretelésű Katinka 2015

Középkategóriás vörösborok

 1. helyezett: Etyeki Kúria – Kúria Red 2015
 2. helyezett: Kovács Nimród Borászat – Rhapsody Bikavér 2013
 3. helyezett: Heimann Családi Birtokbor 2014

Középkategóriás rozéborok

 1. helyezett: Feind Borház – Cabernet Rosé 2016
 2. helyezett: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Gál Kékfrankos Rozé 2016
 3. helyezett: Szende Pince – Rosé Cuvée 2016
Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

Citrom tarte

Ez már harmadik cikkünk a témában, de ne reménykedjen a kedves olvasó, hogy a gasztronómiai kifejezések végére érünk hamarosan. Legfeljebb abbahagyjuk…Láttak már önök egy Larousse gasztronómiai lexikont? Nos, simán agyon lehet vele ütni, mondjuk, egy rossz felszolgálót vagy szakácsot. Csak szólok!

Domboldal szőlőkkel

Tizenhét év nagy idő! Éppen 2000 óta szervezünk borkóstolókat, illetve borbemutatóval színesített gálavacsorákat éttermünkben az Akadémiai Klub Egyesület tagjainak és partnereinknek. Ezen évek alatt megfordult a klubban a magyar borásztársadalom színe-java.

hajszálvékonyra szeletelt érlelt nyers hús

Az előző részben néhány fontos konyhatechnikai eljárást, alapanyag-elnevezést jártunk körbe, hogy megkönnyítsük a kedves olvasó életét az étlapról történő választás során. Lássunk további divatos gasztronómiai szakszavakat, ételnevet.

lazac gravlax

Tudja a kedves olvasó, hogy mi az a konfitálás vagy szuvidolás? Eszik vagy isszák a veloutét, a chutney-t, a guacamole-t? Mi az a panko morzsa, a tempura vagy a gratin? Egy jobb étterem menüjét és itallapját a múltban is misztikum lengte át, mert egyszerű földi halandó nemigen értette az azon szereplő tételeket.

különleges boroscímkék

Álltak már tanácstalanul egy hipermarket boros részlege előtt és kérdezték maguktól, melyik palackot is kellene leemelni? A marketingesek -érthető módon- a címkére esküsznek: az lesz a nyerő, amelyik odavonzza a tekintetünket. Ez működik is a “laikus” vásárló esetében, s akkor, ha nincsenek ismereteink a borokról. Az ügy azonban lényegesen bonyolultabb ennél.

Akadémi Klub farsangi bál

Programszervezők régi nagy mondása: két esetben van gond, ha van rendezvény, és ha nincs. Nos, az adventtel induló karácsonyi időszakot a rendezvényszervező és catering cégek csúcsszezonként könyvelik el: a vezetők, tulajdonosok örömmel konstatálják, hogy a késő őszi uborkaszezonnak vége, s javul a cash flow, a szervezők, szakácsok, cukrászok, felszolgálók meg általában várják a végét, az ünnepeket, hogy levegőt tudjanak venni.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor