Októberi gasztronómiai estünk összefoglalója

A Magyar Tudományos Akadémia éttermében talán 1999 óta szervezünk borkóstolóval kísért vacsorákat.

Gasztronómiai estünk az Akadémián

Ma Budapesten szinte nincs nap, amikor a nagyérdemű nem találkozik ilyen eseménnyel, de amikor mi megszerveztük az elsőt Gere Attilával, ez a műfaj még gyermekcipőben járt hazánkban. Ha jól emlékszem, az első sommelier-t Malatinszky Csaba személyében a Gundel étterem alkalmazta 1991-től, de széles tudással rendelkező pohárnok ma is ritka, még a legjobb éttermekben is. Pedig az étel-ital párosítás az elmúlt évtizedekben szinte művészetté nőtte ki magát. A hazai szakácsmesterek többsége még másképp szocializálódott, viszonylag kevés ismerettel rendelkeznek e területen. Figyelniük kell a nemzetközi és hazai trendeket az alapanyagok, a technológiák, a tálalás területén, a napi megfeszített munka mellett nem fér bele minden az életükbe.

 

Szerencsések vagyunk az Akadémián, hiszen Bencze Gergő séffel már évek óta van szerencsénk együtt dolgozni, Kovács Krisztián bankett igazgató pedig kitűnően ismeri a hazai borkínálatot. Így vendégeink a borkóstolós vacsorák után elégedetten állnak fel általában. Így volt ez október 30-án is. Ezúttal nem hívtunk borász vendéget, saját pincénk kínálatát térképeztük fel és a megálmodott fogásokhoz sikerült jó borokat találnunk.

 

Álljon itt az étel- és italsor:

 

Francois President Brut - pezsgő

Faszenes kecskesajt – amuse bouche

 

Szarvasgerinc carpaccio ököruszály zselé és rókagomba

Móri Olaszrizling (Olló), 2014 – Csetvei Pince

 

Fürj leves buggyantott tojással

 

Grillezett durbincs paradicsom lekvárral, cukkinivirággal

Holdfény Cuvée, 2011  – Holdvölgy Pince (az Akadémia Catering bora)

 

Bbq marha oldalas pancettás zöldbabbal, fekete répával

Áldás Egri bikavér, 2015 – St. Andrea Pincészet, Eger

 

Sütőtök panna cotta mák habbal

Tramontana, 2015 – Bujdosó Pince, Balatonboglár

 

Egy borokban jártas fogyasztó lehet, hogy legyintene e borsor láttán. Ugyanakkor fontos látni, hogy nem mindig a “nagy” borok jelentik a legjobb megoldást. Ha például ismerjük a St Andrea borászat Áldás bikavérét, tudhatjuk, hogy az általában karcsúbb, könnyedebb bor, mint a Hangács vagy a Merengő, amelyek már a bikavér superior vagy grand superior kategóriában szereznek híveket maguknak. Ugyanakkor a 2015-ös évjárat meglehetősen meleg volt, így az Áldás is teltebb volt a szokásosnál, kitűnő párost alkotva a marha oldalassal. E vacsoránál talán a Holdvölgy Pincészet Holdfény Cuvée-je volt egy picit erőteljesebb a hal könnyed, finom szerkezetéhez, ennek ellenére mindenki örült, hogy megkóstolhatta ezt a kereskedelmi forgalomban nem kapható kitűnő nedűt.
 

 

Ha könyvtárakat nem is, de legalább polcokat megtöltenének az étel-ital párosításról szóló kötetek, persze a legtöbb talán francia nyelven érhető el - érthető módon. Jó, ha tudjuk, hogy e téren sincsenek tabuk. Inkább alapelvek vannak: az ételek és a borok között is megkülönböztetünk alacsony és magas rizikójú tételeket. Ha jó az ízlésünk, nagyot nem tévedhetünk. Kísérletezzünk, s ha mi jónak találunk egy párosítást, kóstoltassuk meg barátainkkal is, bízva abban, hogy nekik is ízleni fog. Fogadjuk meg azonban a kritikákat is, és finomítsunk elképzeléseinken.

 

Segítségképpen álljon itt néhány alapelv:

 

A sós ételek lágyabbá, gazdagabbá teszik a borokat, és kevésbé lesznek a borok savasak és keserűk;

 

A só a tanninos borokat lágyabbnak, jobb ivásúnak mutatja.

 

A savas fogások gyümölcsösebbé, édesebbé és gazdagabbá varázsolják a borokat és kevésbé lesznek a borok savasak és keserűk;

 

A magas savú fogások lágyítják a savas borokat, de óvakodjunk “lapos”, savban szegény borokat párosítani hozzájuk.

 

A nagyon fűszeres ételek elnyomhatják a bor ízeit;

 

Ezekhez az ételekhez keressünk ugyancsak ízben nagyon gazdag borokat.

 

A zsíros, olajos fogások csökkentik a borok savérzetét;

 

Ezekhez az ételekhez adjunk magas savú borokat, amelyek “oldják” a zsírt.

 

Az erős fogások (paprika, csili) égetővé tehetik a borok alkoholtartalmát és csökkentik azok édességérzetét és gyümölcsösségét;

 

Mivel a paprika fokozza az alkoholérzetet, adjunk ezekhez a fogásokhoz alacsony alkoholtartalmú borokat, esetleg némi maradékcukorral.

 

Az édes ételek keserűbbnek és savasabbnak mutatják majd borunkat és egyben csökken azok édességérzete és gyümölcsössége;

 

A bor ezen esetekben legyen édesebb az ételnél. Az alacsonyabb édességérzet és a tannin gondot jelenthet a párosításánál.

 

A pikáns ízek (umami - ami gombákban, tengeri halakban érződik igazán, no és akkor, ha glutamátot használunk, mind sok kínai konyha…) ugyancsak keserűbbnek és savasabbnak mutatják majd borunkat és egyben csökken azok édességérzete és gyümölcsössége;

 

Az ilyen fogásokhoz lehetőleg ne adjunk magas tanninú borokat.

 

Bízunk benne, hogy segítettünk olvasóinknak az otthoni ebédekhez, vacsorákhoz a helyes borok kiválasztásában.





Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galéria











CIKKEK

Eventrend  G nyilatkozat

Minden idők legnehezebb időszakát éli a turizmus, a vendéglátás és a rendezvénypiac.

MTA Borest - Chardonnay és pinot noir

Bármelyik irányból közelítünk is, a chardonnay és a pinot noir a szőlőfajták arisztokratái közé tartoznak. Nagyságukból az sem tud semmit levonni, hogy mindkettőből meglehetősen sok van.

borvacsora a Magyar Tudományos Akadémián

Kis beharangozóul az Akadémia Klub Étterem 2020-as év borkóstolóiról osztanám meg gondolataimat mindazokkal, akik már eddig is látogatták a Borklub alkalmait – vagy éppen mostanában csatlakoznak hozzánk.  / Mészáros Gabriella /

kiváló desszert bort kóstolhattak évkezdő gasztronómiai vacsoránkon

A farsangi és báli szezonban rendeztük meg idei első borvacsoránkat. Az elegáns rendezvényen noha táncra nem került sor, a kiváló hangulatról a gasztronómiai remekek és a nagyszerű borok gondoskodtak. Elöljáróban azonban nézzünk kicsit utána mit is érdemes tudni erről az időszakról!

Porto Douro Vineyards

Magyar füleknek ismerősen cseng az “Oportó” szó, hiszen a főleg a villányi borvidéken kedvelt könnyed, jóivású vörösbort adó kékszőlőnek, a portugiesernek ez volt a leánykori neve. De mivel sem a bornak, sem pedig a szőlőfajtának nincs köze Portugália második legnagyobb városához, Portóhoz, így az EU tagságunkkal párhuzamosan el kellett a jól ismert névtől búcsúzni.

Tokaji szőlő

Sok szempontból a legfontosabb - és a külföldieknek talán az egyedüli ismert - borvidékünkről nyilván mindenki hallott, hiszen Kölcsey Ferenc neves költeményében, a Himnuszban is említésre került. Bízunk benne, hogy nincs magyar ember, aki ne ivott volna tokaji bort. Az utóbbi közel két évtizedben azonban óriási változások zajlanak Tokaj-Hegyalján, így talán nem haszontalan sorra vennünk a tokaji borstílusokat.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor