Retrouge és Ihlet

A címre visszatérek kicsit később. A rendezvényszervezők között a globális felmelegedés előtt az a mondás járta, hogy szabadtéri rendezvényt csak Rómától délre szabad szervezni. Az Akadémiai Klub évadzáró partiját - ha tehettük - mindig az MTA hangulatos udvarára hirdettük meg. Aztán volt, hogy egy zivatar a klub termeibe kergette a publikumot, máskor meg a nagy forróság miatt tűnt nagyon hosszúnak az este.

Szakácsok az MTA udvarán

Június 23-án azonban minden összejött. Bár forróság volt, a nyár egyik legmelegebb napja, a beállított szélgépek kellemessé varázsolták a vacsorát. A Szent Iván éjjele előtti estét a bárány, a könnyed stílusú borok, és a kellemes nyáresti hangulat jegyében szerveztük meg. Kezdjük az utóbbival: a Retrouge Együttes nem először volt vendég az Akadémián. A Lőrincz Noémi énekes és a Magos Bálint gitáros alkotta duó (akik akár trióként is fellépnek Uhel Tamás énekes gitárossal kiegészülve) sajátos hangulatot biztosítottak ismert számok, filmzenék érdekes, modern hangvételével, feldolgozásokkal, s ami ilyen esteken nagyon fontos, tudtak háttérben maradni, hagyták, hogy a több mint száz vendég, a baráti társaságok tagjai beszélgethessenek egymással.

 

Az ételsorban meghatározó szerepet kapott a bárány, természetesen a könnyed grillzöldségek, saláták, hal és jérce mellett: Álljon itt a menü:

 

Bivalymozzarella tökmagolajjal és hagymás gyökérkenyérrel

Bárány rilette sült hagymával és balzsamos áfonyasalátával

Rétestésztában sült grillezett zöldségek fűszeres joghurthabbal

 

Bébisaláták magvakkal, ecetekkel és olajokkal

 

Bárány pilaf és BBQ

Grillezett bárányfartő

Sült aranypisztráng

Tanyasi jérce

Zöldségnyársak

 

Francia és dán érlelt sajtok

Gyümölcsválogatás

Csokoládé mousse

Francia krémes

 

A bárány korábban a magyar étkezési kultúra része volt, azonban mára - sajnos - visszaszorult szinte a “fine dining” éttermek világába: nyilván anyagi okai is vannak ennek. A juhállomány jelentősen lecsökkent az országban és e korai vágásra szánt tejes bárányok vagy kicsit idősebb állatok különleges bánásmódot, táplálékot igényelnek, hogy húsuk különleges, finom maradjon. A bárányok vágása is tudást igényel, s ismerni kell a konyha, az étterem igényeit. A sors úgy hozta, hogy báró Lipthay Antal és felesége Erzsébet Nógrád megyében bárány-farmot működtetnek, így egyenesen tőlük került a frissen vágott bárány szakácsaink kezeihez. Örömünkre szolgált, hogy Erzsébet asszony személyesen is jelen volt a partin.

 

Az est nem lett volna teljes kitűnő borok nélkül. Mivel az MTA Borversenyének egyik kategóriáját 2017-ben a neszmélyi HillTop Borászat Kamocsay Prémium Ihlet nevű házasítása nyerte, őket hívtuk vendégnek. Könnyed, üde, szép savú reduktív borairól ismerik őket nemcsak hazánkban, hanem külföldön is, elsősorban Nagy-Britanniában. Kamocsay Ákos a borászat megalapítása óta a főborász. 1997-ben Nagy-Britanniában választották meg az év borászának, s ugyanezt a címet 1999-ben kapta meg Magyarországon. A borász és társtulajdonos az esten mesélt a mára 560 hektáros birtok kialakulásáról, a főbb szőlőfajtákról és arról, hogy 1998-ban a Wine Challange borversenyen Angliában a HillTop cserszegi fűszerese 7500 borból az év fehérbora lett. Természetesen egy angol a cserszegit “kiejthetetlennek” tartja, így lett belőle Woodcutter’s, azaz a favágók bora…Ezen a meleg nyári estén talán az irsai olivér volt a legnépszerűbb, kisfröccs, nagyfröccs, sőt, hosszúlépés kivitelben.

Minden vendég élvezte a kellemes zenét, a vajpuha bárányt, különösen népszerű volt az újragondolt franciakrémes, de zárórára a többi chefing is kiürülőfélben volt. Találkozunk szeptember végén - a változatosság kedvéért - egy kézműves sörökkel kísért vacsorán.

 

Szép nyarat, jó időt kívánunk minden kedves olvasónak!

Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

Magyar Tudományos Akadémia zártkörű étterem

Örömmel tudatjuk, hogy szeptember 1-től zártkörű éttermünk ismételten várja klubtagjait, valamint üzleti partnereink rendezvény bekéréseit!

zarva tartas

Tájékoztatjuk kedves klubtagjainkat, hogy zártkörű éttermünk várhatóan augusztus végéig tart zárva. Megértésüket köszönjük!

Akadémia Ételfotó

Kedves hűséges Borklub tagjaink! Szomorúan írom a levelet, mert úgy tűnik, egyhamar még mindig nem tudunk találkozni. Ami nem jelenti azt, hogy a boros palackjainkat is teljesen félreállítottuk volna, sőt.

Eventrend  G nyilatkozat

Minden idők legnehezebb időszakát éli a turizmus, a vendéglátás és a rendezvénypiac.

MTA Borest - Chardonnay és pinot noir

Bármelyik irányból közelítünk is, a chardonnay és a pinot noir a szőlőfajták arisztokratái közé tartoznak. Nagyságukból az sem tud semmit levonni, hogy mindkettőből meglehetősen sok van.

borvacsora a Magyar Tudományos Akadémián

Kis beharangozóul az Akadémia Klub Étterem 2020-as év borkóstolóiról osztanám meg gondolataimat mindazokkal, akik már eddig is látogatták a Borklub alkalmait – vagy éppen mostanában csatlakoznak hozzánk.  / Mészáros Gabriella /

További cikkek >
New York Café TripAdvisor