Cikkek

kiváló desszert bort kóstolhattak évkezdő gasztronómiai vacsoránkon

A farsangi és báli szezonban rendeztük meg idei első borvacsoránkat. Az elegáns rendezvényen noha táncra nem került sor, a kiváló hangulatról a gasztronómiai remekek és a nagyszerű borok gondoskodtak. Elöljáróban azonban nézzünk kicsit utána mit is érdemes tudni erről az időszakról!

Porto Douro Vineyards

Magyar füleknek ismerősen cseng az “Oportó” szó, hiszen a főleg a villányi borvidéken kedvelt könnyed, jóivású vörösbort adó kékszőlőnek, a portugiesernek ez volt a leánykori neve. De mivel sem a bornak, sem pedig a szőlőfajtának nincs köze Portugália második legnagyobb városához, Portóhoz, így az EU tagságunkkal párhuzamosan el kellett a jól ismert névtől búcsúzni.

Tokaji szőlő

Sok szempontból a legfontosabb - és a külföldieknek talán az egyedüli ismert - borvidékünkről nyilván mindenki hallott, hiszen Kölcsey Ferenc neves költeményében, a Himnuszban is említésre került. Bízunk benne, hogy nincs magyar ember, aki ne ivott volna tokaji bort. Az utóbbi közel két évtizedben azonban óriási változások zajlanak Tokaj-Hegyalján, így talán nem haszontalan sorra vennünk a tokaji borstílusokat.

Sherry-s hordók előtt

Ha az ún. erősített borok eltűnésére gondolok, eszembe jut a fenti latin mondás: így múlik el a világ dicsősége. Még pár évtizede elképzelhetetlen volt, hogy egy jobb angol klubban vagy családnál a vacsora ne egy száraz sherryvel kezdődjön és ne egy édes portói borral végződjön.

Gasztronómiai estünk az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia éttermében talán 1999 óta szervezünk borkóstolóval kísért vacsorákat.

Ha Itáliában, Spanyolországban borvidékekre vetődik az érdeklődő, se szeri se száma a nemesi neveknek: márkik sokaságát ismeri a borvilág.

MONYO Schatzi (búzasör)

A biblia okán is úgy gondolhatjuk, hogy talán a bor lehetett a legősibb alkoholos ital az emberiség történetében, de a sör és pl. ún. “mézbor” jócskán megelőzi korban a szőlőből készült nedűt.

MONYO sörök az Akadémia Klub Étterem gasztronómiai vacsoráján

Szerencsére hosszabb idő telt el a nyári kerti parti óta, így a mondásnak, miszerint “borra sör: meggyötör”, nincs létjogosultsága. Merészet gondoltunk: a szokásos szeptemberi szüreti borest helyett sörvacsorát szerveztünk az Akadémiai Klub éttermében. A MONYO kézműves sörfőzde (hivatalos nevén MONYO Brewing Co.) termékeihez kreált ételsort Bencze Gergő szakácsmesterünk.


2/7

címkék: Akadémia Klub



Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galéria











CIKKEK

céges rendezvény az MTA épületében

Történelem és hagyomány – modern és méltó vendéglátással! Ha rangot adna egy üzleti ebédnek, egy sikeres projekt lezárásának vagy egy céges évfordulónak, az Akadémia Klub Rendezvényhelyszín a legmagasabb szinten gondoskodik Önről és vendégeiről!

bort szolgálnak fel az Akadémia Klub Rendezvényhelyszín díszvacsoráján

Egy díszvacsora pillanatit erősen szabályozzák az etikett előírásai. Ettől még persze lehet természetesen viselkedni, de a szabályok alapvetően meghatározzák az est hangulatát – a sok szabály azért született, hogy az emelkedett pillanatok különlegeségét hangsúlyozza, méltóságot adjon az eseménynek. A legfontosabb tudnivalók egy helyen – röviden.

Káprázatos díszmenü fogások (galéria)

Lapozza végig legújabb díszmenünk fogásainak káprázatos képeit! Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot ITT! 

Magyar Tudományos Akadémia zártkörű étterem

Örömmel tudatjuk, hogy szeptember 1-től zártkörű éttermünk ismételten várja klubtagjait, valamint üzleti partnereink rendezvény bekéréseit!

zarva tartas

Tájékoztatjuk kedves klubtagjainkat, hogy zártkörű éttermünk várhatóan augusztus végéig tart zárva. Megértésüket köszönjük!

Akadémia Ételfotó

Kedves hűséges Borklub tagjaink! Szomorúan írom a levelet, mert úgy tűnik, egyhamar még mindig nem tudunk találkozni. Ami nem jelenti azt, hogy a boros palackjainkat is teljesen félreállítottuk volna, sőt.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor