Évnyitó gasztronómiai vacsoránk a farsang jegyében telt

A farsangi és báli szezonban rendeztük meg idei első borvacsoránkat. Az elegáns rendezvényen noha táncra nem került sor, a kiváló hangulatról a gasztronómiai remekek és a nagyszerű borok gondoskodtak. Elöljáróban azonban nézzünk kicsit utána mit is érdemes tudni erről az időszakról!

kiváló desszert bort kóstolhattak évkezdő gasztronómiai vacsoránkon

A karácsonyi ünnepkör vízkereszttel, vagy másik nevén: a három királyokkal (január 6.) véget ér, és kezdetét veszi a farsang. Bár karácsony környékén az egyházi ünnepek és a népszokások keverednek, a farsanghoz egyházi ünnep nem kötődik, sőt, az ebben az időszakban szokásos -alkalmanként buja - mulatságokat századokon át tiltották is. A farsang “farka”, azaz a húshagyó keddet, illetve azt követő hamvazó szerdát megelőző hétvége táján a hangulat a tetőfokára hág. A hamvazó szerda időpontja a “mozgó” egyházi ünneprend miatt minden évben más dátumra esik (húsvétvasárnap előtt 40 nap), február 4. és március 10. közé. A katolikusok számára szigorú böjti nap, és egyben a húsvétig tartó nagyböjt kezdetének ideje is. Azért a nép - egy furcsa fricskával - még az ezt követő csütörtökön “torkoskodik”: az utóbbi években különösen is népszerűvé vált a torkos csütörtök, amikor a csatlakozó éttermekben kedvezménnyel, sokszor féláron lehet enni. Ilyenkor érdemes jó előre asztalt foglalni, mert hamar kiteszik a telt ház táblát.

 

A nagyböjt előtti utolsó hétvége hagyományosan a féktelen ünneplésé: ha magunk elé idézzük a velencei vagy a riói karnevál képeit, meglódul az ember fantáziája. Ez egyben télbúcsúztató is, Magyarországon talán a mohácsi busójárás a leghíresebb hasonló ünneplés (az idén is tízezrek zarándokoltak a Duna-menti városba). Vízkeresztet követően polgári körökben egymást érik a bálok, minden hétvégén számos hely közül lehet választani. Ausztriában, különösen is Bécsben mindenki várja ezt az időszakot: meg lehet mutatni a legújabb estélyi ruhát, ékszereket (ne adj’ Isten bundákat) a többieknek, jól járnak a ruhaszalonok, és persze a kölcsönzők is. A csúcsot a Staatsoperben rendezett bál jelenti, ahol mindenki ott van, aki számít, a politikai, gazdasági és művészeti élet jelesei mellett persze néha kétesebb celebritások is.

 

A szocializmus éveiben efféle “polgári csökevényekre” nálunk ritkán került sor, de a rendszerváltozás ebben is hozott újat: többek között újjáéledt a fogorvosbál, a jogászbál, az újságíróbál és persze az operabál is. A 2008-as válságot követően azonban mintha kicsit csendesebb lenne ez az időszak.

 

A Magyar Tudományos Akadémián a 2000-s évektől szerveztünk jó hangulatú báli mulatságot, kitűnő műsorral, zenével, tánccal. Játszott nálunk többször is a Hot Jazz Band, Orosz Zoltán harmonikás és zenekara, Gönczi Gábor, a Budapest Saxophone Quartet, de zongorázott Nyári Karcsi is. Énekelt nekünk az UniCum Laude, Dolhai Attila, Polyák Lilla, Homonnai Zsolt, műsorvezető-házigazda volt Borbás Marcsi, Varga Edit, Endrei Judit, Kautzky Armand. Jó volt látni, hogy fővárosi és vidéki tudósok, tanárok, kutatók, vállalati vezetők, művészek öltöttek szmokingot, estélyi ruhát, és még kora hajnalban is ropták a táncot a parketten. Éttermünk konyhája  is mindig kitett magáért: néha három teremben szolgáltak fel eltérő étel- és italsort. Borászaink színe-java megtiszteltetésnek vette, ha boraikat a menühöz illesztettük és ők részt vehetettek a bálon. A sorozat 2010-ben félbeszakadt. Azóta csak farsangi vacsorákat szervezünk az Akadémiai Klubban, így volt ez az idén is. Most is kitehettük a “megtelt” táblát. És bár táncra nem került sor, hangulatban február 2-án sem volt hiány - az esten készült fotók is erről tanúskodnak.

 

 

 

 

Jól sikerült ismét a fogások és a borok párosítása. A mai fine dining, “új konyha” divatos világában üde színfolt volt az ételek tradíciókon alapuló megközelítése. Megtapasztaltuk, hogy minőségi alapanyagokból pl. egy őzpörköltet vagy egy erőlevest nem feltétlenül kell “újragondolni”… Azért a desszert és a hozzá poharakba került késői szüretelésű bor csillagot érdemel!

 

Lássuk, mit is kaptak vendégeink e farsangi vacsorán:

 

Aperitif: Prosecco Bortolomiol Miól Frizzante Spago DOC

Amouse bouche: csőröge és libamáj

 

“Megmondolázott” erdei kan

(vaddisznó rillette rozmaringos, kakukkfüves hideg lecsóval)

Hold and Hollo Dry, 2013 Holdvölgy Pince, Mád

 

Leves gyöngye tyúk fiakból

(Kakas consommé pácolt fürj tojással)

 

"Tyrol kastély" pisztráng

(pisztráng, mazsola, paraj, mandula, fehérbor mártás)

Móri Chardonnay, 2015 – Csetvei Pince

 

Szelíd kácsa és pácolt őzcímer

(grillezett kacsamell és őzragu borsos burgonyával)

Szekszárdi Kékfrankos, 2015 – Heimann Családi Pince
Villányi Cabernet Sauvignon, 2015 – Gere Attila

 

"Hunyady bomba"

(Piskóta, gesztenyekrém, csokoládéöntet)

N.A.G Diós Sárgamuskotály, 2012 – Németh Attila Gábor (Mátra)

Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

céges rendezvény az MTA épületében

Történelem és hagyomány – modern és méltó vendéglátással! Ha rangot adna egy üzleti ebédnek, egy sikeres projekt lezárásának vagy egy céges évfordulónak, az Akadémia Klub Rendezvényhelyszín a legmagasabb szinten gondoskodik Önről és vendégeiről!

bort szolgálnak fel az Akadémia Klub Rendezvényhelyszín díszvacsoráján

Egy díszvacsora pillanatit erősen szabályozzák az etikett előírásai. Ettől még persze lehet természetesen viselkedni, de a szabályok alapvetően meghatározzák az est hangulatát – a sok szabály azért született, hogy az emelkedett pillanatok különlegeségét hangsúlyozza, méltóságot adjon az eseménynek. A legfontosabb tudnivalók egy helyen – röviden.

Káprázatos díszmenü fogások (galéria)

Lapozza végig legújabb díszmenünk fogásainak káprázatos képeit! Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot ITT! 

Magyar Tudományos Akadémia zártkörű étterem

Örömmel tudatjuk, hogy szeptember 1-től zártkörű éttermünk ismételten várja klubtagjait, valamint üzleti partnereink rendezvény bekéréseit!

zarva tartas

Tájékoztatjuk kedves klubtagjainkat, hogy zártkörű éttermünk várhatóan augusztus végéig tart zárva. Megértésüket köszönjük!

Akadémia Ételfotó

Kedves hűséges Borklub tagjaink! Szomorúan írom a levelet, mert úgy tűnik, egyhamar még mindig nem tudunk találkozni. Ami nem jelenti azt, hogy a boros palackjainkat is teljesen félreállítottuk volna, sőt.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor