
Hogy vajon mi hozta össze ezt a két szőlőfajtát? Nehéz lenne megmondani, furcsa módon nem is állnak rokonságban egymással. (A legszebb ma is ismert európai szőlőfajták, chardonnay, pinot noir, rizling, furmint, chenin blanc – szegről-végről mind rokonok.) Talán a savak játéka, az ornamentika finomsága és gazdagsága, ami mindkét szőlőfajtára jellemző.
A furmint tokaji fajta, a miénk teljes mértékben. Ott alakult ki, ott találták meg genetikai állományát, ma is erről a borvidékről kóstolhatjuk legszebb változatait. Jó tulajdonságainak száma szinte végtelen, bár termesztése nem könnyű. Nem is ad mindenhol egyformán nagy formátumú borokat, Mád környéke viszont ideális termőhely a számára. A komoly, nehéz, ásványi anyagokban gazdag talajokon vibrálóan izgalmas borokat ad. Száraz és édes változatai sokak számára a fehérborok igazi etalonját jelentik.
Indításként pezsgőt kóstolunk ebből a fajtából, ami némiképp bizonyítja az elérhető borstílusok gazdag lehetőségeit. Garamvári Vencel pezsgői eleganciában utolérhetetlenek, erről többször már együtt is meggyőződhettünk.
A többi furmint, amit az este során kóstolunk, egy pincészettől érkeznek. A Royal Tokaji a 90-es évek legelső olyan birtoka volt, amelyik külföldi tulajdonosokkal a háttérben nagy minőségű borokkal rukkolt elő, kezdetben Szepsy István vezetésével. Csak aszúkat készítettek éveken keresztül és nem ez a birtok volt az egyetlen Tokajban, amelyik akkoriban még nem gondolkodott száraz borokban. Hogy mi volt vajon előbb: a gazdasági kényszer vagy a száraz furmintok véletlenszerű bár egyre gyakoribb kitűnő egyedi karakterének megjelenése, ma már nem lehetne megmondani. Viszont egészen biztos hogy mi, fogyasztók nyertesei lettünk ennek az ügynek. Édes bor sajnos egyre kevesebb fogy a világban, de pont ez a tény segítette elő annak a sor remek száraz furmintnak a megszületését, amelyeket ma már hiteles külhoni szakemberek is meg-megsüvegelnek. Három különleges tétel kóstolunk a Szent Tamás és Nyulászó dűlőkből. A harmadik bor, dűlőválogatás – a legjobbnak tartott dűlők legszebb hordóit jelenti. Ezek a borok igazi terroir borok. Mindegyik önálló arccal áll a borkedvelők elé. Mind nagyon furmint, nagyon tokaji, mégis önálló karakter.
Lássuk a másik főszereplőt, a syrah-t. Ami pontosan ugyanaz, mint a shiraz. Sokáig nem volt bizonyíték a szőlőfajta eredetére, az ókori Perzsiát gondolták sokan szülőföldjének. Ma viszont már tudjuk, hogy a RhÔne-völgy szülötte. Felmenői helyi fajták, innen terjedt el a XX. század vége felé a világ más tájain is, elsősorban Ausztrália szőlőtermesztésre alkalmas területein. A vastagabb héjú, sok tannint gyűjtő szőlőfajták közül az egyik legnépszerűbb. Ennek magyarázatát talán sokszor izgalmas és buja fűszeres karakterében kereshetjük. Gyakorta szeretteti meg magát azokkal is, akik nem feltétlenül kedvelik ezt a stílust. Egy jól elkészített, különleges termőhelyhez köthető syrah orientális fűszerek csokrát, finoman árnyalt borsos-pörköltkávés aromatikát kínál. Valljuk be, ennek sokan nem tudunk ellen állni… (dr. Mészáros Gabriella)
Időpont: 2020. szeptember 14., hétfő 18:30
(Vendégérkezés 18.30-tól, vacsora 19:00 órától)
Helyszín: Akadémiai Klub Kodály- / Vörösmarty-terem
(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)
MENÜSOR
A vacsora témája: Furmint és Syrah
Vendégünk: Kovács Zoltán birtokigazgató, Royal Tokaji
Konyhaigazgató: Bencze Gergő
Konyhafőnök: Vaszilkó László
Köszöntő ital
Garamvári Furmint brut pezsgő
Aszalt zöldségek és brie sajt
Nyulászó Furmint Royal Tokaji 2016
Libamáj kávés étcsokoládéval bogyós gyümölcsökkel
Shiraz "Ne nézz vissza haraggal" Pfneiszl Sopron 2013
Vargánya krémleves
Medvehagyma vajas rizottó
Szent-Tamás Furmint 2016
Furmint dűlőválogatás Royal Tokaji 2017
Mentás bárányborda csokoládéhomokkal, édesburgonya krokettel, jus-vel
Soul Syrah 2015 Eger Kovács Nimród
Ruby csokoládé-mousse sós karamellel
Heumann Villányi Syrah 2015
Espresso
Ásványvíz