Szeptember 14. - Furmint – syrah és csokoládé

Vegyen részt egy csodálatos gasztronómiai túrán a legfinomabb falatok, és borok kíséretében! Ezúttal “Furmint – syrah és csokoládé” témájú vacsorára várjuk meghívott vendégeinket.

libamáj, kávés étcsokoládé, bogyós gyümölcsök

Hogy vajon mi hozta össze ezt a két szőlőfajtát? Nehéz lenne megmondani, furcsa módon nem is állnak rokonságban egymással. (A legszebb ma is ismert európai szőlőfajták, chardonnay, pinot noir, rizling, furmint, chenin blanc – szegről-végről mind rokonok.) Talán a savak játéka, az ornamentika finomsága és gazdagsága, ami mindkét szőlőfajtára jellemző.

 

A furmint tokaji fajta, a miénk teljes mértékben. Ott alakult ki, ott találták meg genetikai állományát, ma is erről a borvidékről kóstolhatjuk legszebb változatait. Jó tulajdonságainak száma szinte végtelen, bár termesztése nem könnyű. Nem is ad mindenhol egyformán nagy formátumú borokat, Mád környéke viszont ideális termőhely a számára. A komoly, nehéz, ásványi anyagokban gazdag talajokon vibrálóan izgalmas borokat ad. Száraz és édes változatai sokak számára a fehérborok igazi etalonját jelentik.

 

Indításként pezsgőt kóstolunk ebből a fajtából, ami némiképp bizonyítja az elérhető borstílusok gazdag lehetőségeit. Garamvári Vencel pezsgői eleganciában utolérhetetlenek, erről többször már együtt is meggyőződhettünk.

A többi furmint, amit az este során kóstolunk, egy pincészettől érkeznek. A Royal Tokaji a 90-es évek legelső olyan birtoka volt, amelyik külföldi tulajdonosokkal a háttérben nagy minőségű borokkal rukkolt elő, kezdetben Szepsy István vezetésével. Csak aszúkat készítettek éveken keresztül és nem ez a birtok volt az egyetlen Tokajban, amelyik akkoriban még nem gondolkodott száraz borokban. Hogy mi volt vajon előbb: a gazdasági kényszer vagy a száraz furmintok véletlenszerű bár egyre gyakoribb kitűnő egyedi karakterének megjelenése, ma már nem lehetne megmondani. Viszont egészen biztos hogy mi, fogyasztók nyertesei lettünk ennek az ügynek. Édes bor sajnos egyre kevesebb fogy a világban, de pont ez a tény segítette elő annak a sor remek száraz furmintnak a megszületését, amelyeket ma már hiteles külhoni szakemberek is meg-megsüvegelnek. Három különleges tétel kóstolunk a Szent Tamás és Nyulászó dűlőkből. A harmadik bor, dűlőválogatás – a legjobbnak tartott dűlők legszebb hordóit jelenti. Ezek a borok igazi terroir borok. Mindegyik önálló arccal áll a borkedvelők elé. Mind nagyon furmint, nagyon tokaji, mégis önálló karakter.

 

Lássuk a másik főszereplőt, a syrah-t. Ami pontosan ugyanaz, mint a shiraz. Sokáig nem volt bizonyíték a szőlőfajta eredetére, az ókori Perzsiát gondolták sokan szülőföldjének. Ma viszont már tudjuk, hogy a RhÔne-völgy szülötte. Felmenői helyi fajták, innen terjedt el a XX. század vége felé a világ más tájain is, elsősorban Ausztrália szőlőtermesztésre alkalmas területein. A vastagabb héjú, sok tannint gyűjtő szőlőfajták közül az egyik legnépszerűbb. Ennek magyarázatát talán sokszor izgalmas és buja fűszeres karakterében kereshetjük. Gyakorta szeretteti meg magát azokkal is, akik nem feltétlenül kedvelik ezt a stílust. Egy jól elkészített, különleges termőhelyhez köthető syrah orientális fűszerek csokrát, finoman árnyalt borsos-pörköltkávés aromatikát kínál. Valljuk be, ennek sokan nem tudunk ellen állni… (dr. Mészáros Gabriella)

 

 

Időpont: 2020. szeptember 14., hétfő 18:30

(Vendégérkezés 18.30-tól, vacsora 19:00 órától)

Helyszín: Akadémiai Klub Kodály- / Vörösmarty-terem

(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

 

 

MENÜSOR

 

A vacsora témája: Furmint és Syrah

Vendégünk: Kovács Zoltán birtokigazgató, Royal Tokaji

Konyhaigazgató: Bencze Gergő 

Konyhafőnök: Vaszilkó László

 

Köszöntő ital

Garamvári Furmint brut pezsgő

–

Aszalt zöldségek és brie sajt

Nyulászó Furmint Royal Tokaji 2016

–

Libamáj kávés étcsokoládéval bogyós gyümölcsökkel

Shiraz "Ne nézz vissza haraggal" Pfneiszl Sopron 2013

–

Vargánya krémleves

–

Medvehagyma vajas rizottó 

Szent-Tamás Furmint 2016

Furmint dűlőválogatás Royal Tokaji 2017

–

Mentás bárányborda csokoládéhomokkal, édesburgonya krokettel, jus-vel 

Soul Syrah 2015 Eger Kovács Nimród

–

Ruby csokoládé-mousse sós karamellel

Heumann Villányi Syrah 2015

–

Espresso

Ásványvíz

Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

Magyar Tudományos Akadémia zártkörű étterem

Örömmel tudatjuk, hogy szeptember 1-től zártkörű éttermünk ismételten várja klubtagjait, valamint üzleti partnereink rendezvény bekéréseit!

zarva tartas

Tájékoztatjuk kedves klubtagjainkat, hogy zártkörű éttermünk várhatóan augusztus végéig tart zárva. Megértésüket köszönjük!

Akadémia Ételfotó

Kedves hűséges Borklub tagjaink! Szomorúan írom a levelet, mert úgy tűnik, egyhamar még mindig nem tudunk találkozni. Ami nem jelenti azt, hogy a boros palackjainkat is teljesen félreállítottuk volna, sőt.

Eventrend  G nyilatkozat

Minden idők legnehezebb időszakát éli a turizmus, a vendéglátás és a rendezvénypiac.

MTA Borest - Chardonnay és pinot noir

Bármelyik irányból közelítünk is, a chardonnay és a pinot noir a szőlőfajták arisztokratái közé tartoznak. Nagyságukból az sem tud semmit levonni, hogy mindkettőből meglehetősen sok van.

borvacsora a Magyar Tudományos Akadémián

Kis beharangozóul az Akadémia Klub Étterem 2020-as év borkóstolóiról osztanám meg gondolataimat mindazokkal, akik már eddig is látogatták a Borklub alkalmait – vagy éppen mostanában csatlakoznak hozzánk.  / Mészáros Gabriella /

További cikkek >
New York Café TripAdvisor