SZŐLŐFAJTÁK és egy kis gasztronómia… MTA Borklub 2020 1. félév

Kis beharangozóul az Akadémia Klub Étterem 2020-as év borkóstolóiról osztanám meg gondolataimat mindazokkal, akik már eddig is látogatták a Borklub alkalmait – vagy éppen mostanában csatlakoznak hozzánk.  / Mészáros Gabriella /

borvacsora a Magyar Tudományos Akadémián

„Gondolom, elég sokan vannak olyanok, akik általában a saját kedvenc boraikhoz ragaszkodnak és nem igazán nyitottak az újra. Pedig ha arra gondolunk, hogy a kóstolásban résztvevő érzékszerveinknek – szaglásunknak és ízlelésünknek – milyen nagy szerepe lehet abban, hogy egy étel vagy bor a lehető legtöbbet adja ki magából, akkor talán komolyabban vennénk a témát. Rettenetes dolgok történhetnek a szájunkban egy rossz választás hatásaként. Ennek elkerüléséhez mindössze annyi kell, hogy tudatosan válasszuk meg borainkat az egyes fogásokhoz és fordítva. Mert valójában bármelyikük kerülhet előtérbe. Ha a borokat szeretnénk kiemelni, olyan kísérőt kell választanunk, ami nem telepszik rá a borra. Ha az ételeken van a hangsúly, akkor lehetőleg kicsit azok alá kell „lőni” ízekben, komplexitásban, hogy maga a fogás kellőképpen érvényesülhessen. „

részlet Mészáros Gabriella ÉTELEKRŐL ÉS BOROKRÓL c. készülő kötetéből

 

 

Békés, boldog és jó borokkal teljes új évet kívánok minden igényes borrajongónak!

 

Kis beharangozóul a 2020-as év borkóstolóiról osztanám meg gondolataimat mindazokkal, akik már eddig is látogatták a Borklub alkalmait – vagy éppen mostanában csatlakoznak hozzánk.

 

Ahogy az korábban is megszokott volt, havonta találkozunk egy vacsora esten, kiemelt témánk ebben az évben néhány – a Kárpát-medencében is – jellegzetes szőlőfajta lesz. A fajtákat párban kóstoljuk, hogy minden alkalomra jusson fehér és vörös bor is. De a szőlőfajták mellé egy kis csavar is beékelődik majd, vélhetően emelve az amúgy is izgalmakkal teli estek kínálatát. Ez pedig nem más, mint egy-egy olyan alapanyag, amit Chef Úr jószívvel épít be aznak esti menüjébe.

 

Az ételek és borok társításának sok felkent papja van, közelítsünk mi is kissé boros szemmel az alapanyagokhoz.

 

Jöjjön a kínálat – időpontokkal – hogy jobban lehessen tervezni az idei alkalmakra.

 

2020. január 27. hétfő 18.30

Olaszrizling és cabernet sauvignon – valamint a káposzta

Senki ne gondolja, hogy a káposztából csak zsíros, egyszerű és rusztikus fogásokat lehet készíteni. Ez a két népszerű szőlőfajta bebizonyítja majd, hogy zöldségeink e kissé lenézett változata is csodákra képes.

 

2020. február 24. hétfő 18.30

Chardonnay és pinot noir – valamint pisztráng, fogas és társai (egyszerűbben szólva: hal)

A két szőlőfajta kapcsán ma már rengetegen gondolnak azonnal a pezsgőre. Ami valóban jó gondolat, a kivitelezés nagyszerűségében viszont csak bízhatunk egészen addig, amíg meg nem kóstolunk néhány finom, elegáns tételt hasonlóan kiemelkedő halas fogásokkal.

 

2020. március 23. hétfő 18.30

Furmint és syrah – valamint a csokoládé

Két nagyágyú, sőt inkább három. De ne ijedjen meg a csokoládétól az, aki nem kedveli az édes ízeket. A csokoládé mint alapanyag egyszerre savas, zsíros tapintású és mellesleg lehet édes is – minden esetre nagyon komplex. Feltéve, ha jól bánunk vele…

 

2020. április 27. hétfő 18.30

Rizling és cabernet franc – valamint a bárány

Igaz ugyan, hogy Húsvét után leszünk, de a bárány a tavaszhoz ilyenkor is kitűnően illik. Ezúttal megpróbáljuk azt is bebizonyítani, hogy fehérborral és könnyedebb változatban is lehet örömszerző egy jó bárányos fogás

 

2020. május 11. hétfő 18.30

Hárslevelű és kékfrankos, valamint a spárga

Ma már közel nem olyan megosztó ez a zöldség, mint jó 30-40 évvel ezelőtt. Magára valamit adó chef csak saját maga hajlandó a spárgákat tisztítani, ez afféle igazi konyhai magánszám. A hárslevelű friss mézes-virágos karaktere és a kékfrankos gyümölcsössége kissé megdolgoztatja fantáziánkat, de remélem nem hiába…

 

2020. június 15. hétfő 18.30

Cserszegi fűszeres és bikavérek (ami persze nem szőlőfajta, ennyit csalunk…) – és mellé BBQ

Izgalmasnak ígérkező társítások várnak ránk, nagydarab szépséges húsuk árnyékában. Finom és erőteljes akár egy jó bikavér, vagy éppen egy intenzív aromatikájú, a megszokottól kissé eltérő felfogásban készült cserszegi fűszeres.

 

Remélem sikerült felkeltenünk az érdeklődésüket programjaink iránt és mielőbb újra találkozunk!

Borbaráti üdvözlettel:

Mészáros Gabriella

Kapcsolatfelvétel

Akadémia Klub Étterem étlap

Akadémia Klub galériaCIKKEK

céges rendezvény az MTA épületében

Történelem és hagyomány – modern és méltó vendéglátással! Ha rangot adna egy üzleti ebédnek, egy sikeres projekt lezárásának vagy egy céges évfordulónak, az Akadémia Klub Rendezvényhelyszín a legmagasabb szinten gondoskodik Önről és vendégeiről!

bort szolgálnak fel az Akadémia Klub Rendezvényhelyszín díszvacsoráján

Egy díszvacsora pillanatit erősen szabályozzák az etikett előírásai. Ettől még persze lehet természetesen viselkedni, de a szabályok alapvetően meghatározzák az est hangulatát – a sok szabály azért született, hogy az emelkedett pillanatok különlegeségét hangsúlyozza, méltóságot adjon az eseménynek. A legfontosabb tudnivalók egy helyen – röviden.

Káprázatos díszmenü fogások (galéria)

Lapozza végig legújabb díszmenünk fogásainak káprázatos képeit! Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot ITT! 

Magyar Tudományos Akadémia zártkörű étterem

Örömmel tudatjuk, hogy szeptember 1-től zártkörű éttermünk ismételten várja klubtagjait, valamint üzleti partnereink rendezvény bekéréseit!

zarva tartas

Tájékoztatjuk kedves klubtagjainkat, hogy zártkörű éttermünk várhatóan augusztus végéig tart zárva. Megértésüket köszönjük!

Akadémia Ételfotó

Kedves hűséges Borklub tagjaink! Szomorúan írom a levelet, mert úgy tűnik, egyhamar még mindig nem tudunk találkozni. Ami nem jelenti azt, hogy a boros palackjainkat is teljesen félreállítottuk volna, sőt.

További cikkek >
New York Café TripAdvisor